Pierderile teritoriale din vara anului 1940

3x puncte

categorie: Istorie

nota: 9.71

nivel: Facultate

In anul 1918, Romania, folosindu-se de slabiciunea militara a Rusiei, a desfacut de la Uniunea Sovietica (Rusia) o parte din teritoriul ei, Basarabia, calcand prin aceasta unitatea seculara a Basarabiei, populata in principal cu ucraineni, cu Republica Sovietica Ucraineana.
Uniunea Sovietica nu s-a impacat niciodata cu faptul luarii cu forta a Basarabiei, ceea ce guvernul sovietic a declara[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Pierderile teritoriale din vara anului 1940

In anul 1918, Romania, folosindu-se de slabiciunea militara a Rusiei, a desfacut de la Uniunea Sovietica (Rusia) o parte din teritoriul ei, Basarabia, calcand prin aceasta unitatea seculara a Basarabiei, populata in principal cu ucraineni, cu Republica Sovietica Ucraineana.
Uniunea Sovietica nu s-a impacat niciodata cu faptul luarii cu forta a Basarabiei, ceea ce guvernul sovietic a declarat nu o data si deschis in fata intregii lumi.

Acum, cand slabiciunea militara a U.R.S.S. a trecut in domeniul trecutului, iar situatia internationala care s-a creat cere rezolvarea rapida a chestiunilor mostenite din trecut pentru a pune in fine bazele unei paci solide intre tari, U.R.S.S. considera necesar si oportun ca in interesele restabilirii adevarului sa paseasca impreuna cu Romania la rezolvarea imediata a chestiunii inapoierii Basarabiei Uniunii Sovietice.

Guvernul sovietic considera ca chestiunea intoarcerii Basarabiei este legata in mod organic de chestiunea transmiterii catre U.R.S.S. a acelei parti a Bucovinei a carei populatiune este legata in marea sa majoritate de Ucraina Sovietica prin comunitatea soartei istorice, cat si prin comunitatea de limba si compozitiune nationala. Un astfel de act ar fi cu atat mai just cu cat transmiterea partii de nord a Bucovinei catre U.R.S.S. ar reprezenta, este drept ca numai intr-o masura neinsemnata, un mijloc de despagubire a acelei mari pierderi care a fost pricinuita U.R.S.S. si populatiei Basarabiei prin dominatia de 22 de ani a Romaniei in Basarabia.

Guvernul sovietic asteapta raspunsul guvernului regal al Romaniei in decursul zilei de 27 iunie curent. 13.4.2. Raspunsul guvernului roman, din ziua de 27 iunie 1940 Guvernul U.R.S.S. a adresat guvernului roman o nota care a fost remisa la 26 iunie 1940, la ora 10 seara, de catre excelenta sa d-l Molotov, presedintele Comisarilor Poporului si Uniunii Sovietice, comisar al poporului pentru afacerile straine, excelentei sale d-l Davidescu, ministrul Romaniei la Moscova.

Fiind insufletit de aceeasi dorinta ca si guvernul sovietic de a vedea rezolvate prin mijloace pacifice toate chestiunile care ar putea sa produca o neintelegere intre U.R.S.S. si Romania, guvernul regal declara ca este gata sa procedeze imediat si in spiritul cel mai larg la discutiunea amicala si de comun acord a tuturor problemelor emanand de la guvernul sovietic. In consecinta, guvernul roman cere guvernului sovietic sa binevoiasca a indica locul si data ce doreste sa fixeze in acest scop.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Istorie

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.