Pictura medievala

3x puncte

categorie: Istorie

nota: 9.97

nivel: Liceu

Maestrii italieni
Multe dintre aceste realizari au inceput sa apara in Italia, cu mult inainte de a se face simtite in alte locuri ale Europei. Doi mari maestrii ai sfarsitului de secol XIII, Cimabue si Duccio, sunt recunoscuti drept fondatori ai realismului vizualin pictira, curent are a reprezentata principala tendinta a artei europene, pana tarziu, in secolul al XX-lea. Altarele pictate [...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Pictura medievala

Maestrii italieni
Multe dintre aceste realizari au inceput sa apara in Italia, cu mult inainte de a se face simtite in alte locuri ale Europei. Doi mari maestrii ai sfarsitului de secol XIII, Cimabue si Duccio, sunt recunoscuti drept fondatori ai realismului vizualin pictira, curent are a reprezentata principala tendinta a artei europene, pana tarziu, in secolul al XX-lea. Altarele pictate de cei doi care s-au pastrat si au devenit faimoase o reprezinta pe Madona (Fecioara Maria) alaturi de Pruncul Sfant.

Cimabue si Duccio au fost repde depasiti de un artist care era doar cu cativa ani mai tanar decat ei. Pictorul Giotto di Bondone (1267-1337), primul reprezentant al marilor maestrii florentini, a devenit faimos chiar in timpul vietii sale si a avut o cariera stralucita. Cu toate caactivitatea sa se situa cu mult inaintea vremurilor sale, multe din inovatiile lui nu au fost preluate si utilizate de arti artisti, vreme de un secol sau chiar mai mult. Personajele create de el sunt robuste si par a fi perfect ancorate pe fundalul pe care erau pictate. Cu toate acestea ele par capabile sa se miste si chiar sa existe, in ciuda unui fundal natural si arhitectural care creaza un spatiu ce exprima o anumita adancime. Acest talent a reprezentat marea lui abilitate, abilitate care a facut din Giotto un mare pictor dramatic.

Pictarea frescelor
Giotto folosea o tehnica de pictura pe perete – fresca – care fusese de curand nascocita de marii maestrii italieni. In zilele noastre numis deseori multe picturi fresce, si in mod gresit aceasta denumire este folosita pentru a desemna orife fel de pictura care este realizata pe un perete. Fresca adevarata implica insa utilizarea mortalului proaspat, care, aplicat pe un perete, va reprezenta baza viitoarei picturi. . De fapt, cuvantul “fresco” inseamna in limba italiana “proaspat”. Tencuiala se aplica pe o anumita suprafata, cam atat de mare cat poate pictorul acoperi in decursul unei singure sedinte de lucru, inainte ca tencuiala sa se usuce. Aceasta este caracteristica principala a unei frece, deoarece pigmentu aplicat apoi pe tencuiala umeda se va intari, printr-o reactie chimica. Odata uscata, fresca nu se va coji si va dura un timp indelungat. Fresca a reprezentata o mare schimbare si, ca urmare, a devenit modul de exprimare a multor capodopere, mai tarziu, inclusiv al unor lucrari renumite, cum ar fi Capela Sixtina a lui Michelangelo.

Crearea senzatiei de spatialittate
Pentru cei care au fost pentru prima oara confruntati cu aceasta provocare nu a fost deloc usor sa creeze iluzia de spatialitate, sa para ca scena creata de ei era una reala. Aceasta implica nu doar redarea fidela a amanuntelor, cu multa acuratete, ci si acordarea unei anumite greutati personajelor, cat mai apropiata de cea a corpurilor reale. Totodata fondul tablourilor avea o foarte mare insemnatate, el redand, de fapt, senzatia de adancime. Astfel a aparut viziunea aparent indepartata (arta perspectivei). Artistilor italieni le-au trebuit generatii intregi pentru a stabili acetse tehnici, ei fiind deseori atrasi de alte amanunte, cum ar fi, de exemplu, crearea unor motive decorative migaloase.

La sfarsitul secolului al XIV-lea, artistii care lucrau la diferite curti europene, si-au creat un stil propriu, numir deseori gotic international. Reflectand atmosfera rafinata, mai degraba artificiala a diferitelor curti domnesti, lucrarile acestor pictori se caracterizeaza, mai degraba, prin eleganta si suavitate decat prin forta. Prsonajele erau foaret gratioase si – in ciuda faptului ca perspectiva era deseori rudimentara, detaliile erau redate cu o precizie de bijutier.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Istorie

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.