Piatra Neamt - Roman - Brad

5x puncte

categorie: Istorie

nota: 9.99

nivel: Liceu

Prima mentiune despre aceasta ctitorie musatina apare la 30 martie 1392 intr-un document scris "in Cetatea noastra, a lui Roman voievod".
Situata pe malul sting al vechiului curs al riului Moldova, pe platoul pe care se afla astazi Parcul zoologic si Muzeul de stiinte naturale, cetatea construita in vremea domniei lui Roman I Musat are in plan forma unei potcoave.

Cercetari[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Piatra Neamt - Roman - Brad

Prima mentiune despre aceasta ctitorie musatina apare la 30 martie 1392 intr-un document scris "in Cetatea noastra, a lui Roman voievod".
Situata pe malul sting al vechiului curs al riului Moldova, pe platoul pe care se afla astazi Parcul zoologic si Muzeul de stiinte naturale, cetatea construita in vremea domniei lui Roman I Musat are in plan forma unei potcoave.

Cercetarile arheologice au stabilit ca Cetatea musatina era construita din pamint si lemn dupa principiul palisadelor cu constructii de lemn interioare. Fortificatia propriu-zisa consta dintr-o palisada construita din birne de lemn asezate orizontal una peste alta, batute apoi cu pamint. Partea interioara a palisadei o formau peretii exteriori ai unui sir de constructii de tip bordei, ce margineau laturile cetatii. Pe latura de sud, palisada era consolidata si aparata de un val de pamint.

Pe aceasta latura palisada mai era aparata de apa Moldovei, ce trecea pe la piciorul pantei, servind ca un sant de aparare. Pe latura de vest, apararea palisadei cetatii era asigurata de un sant de aparare, sapat de pe malul Moldovei pina in fata intrarii in cetate. Intrarea in cetate se facea printr-un turn de lemn, in forma de patrulater regulat, construit in aceeasi maniera ca si palisada.Pe baza cercetarilor, care au dat un material arheologic bogat si variat, s-a putut conchide ca, dupa o foarte scurta perioada de functionare, fortificatia musatina a fost parasita in prima parte a domniei lui Alexandru cel Bun.

2. CETATEA NOUA. Situata la aproximativ 5 km sud-est de orasul Roman si la circa 2 km sud-est de Gi-dinti, pe malul sting al Siretului, fortificatia denumita in documentele feudale Cetatea Noua a Romanului s-a dovedit a fi fost una dintre cele mai puternice cetati din Moldova medievala si singura construita in intregime de Stefan cel Mare.Atit datele furnizate de cercetarile arheologice cit si cele documentare sugereaza construirea cetatii in primul sfert al veacului de domnie a lui Stefan cel Mare.

Dupa interpretarea unui document, la 13 martie 1466 lucrarile de constructie a cetatii erau in curs de desfasurare, incepind cu data de 15 septembrie a aceluiasi an, cind apare si numele "panului Oanta, pircalab de Cetatea Noua", mentionarea cetatii se face aproape fara intrerupere.Perioada construirii cetatii se suprapune cu momentul in care preocuparile domniei pentru asigurarea granitelor tarii cu obiective intarite se dovedesc deosebit de staruitoare, ca urmare a cresterii pericolului otoman. Prin pozitia ei, aceasta fortareata de p'atra oferea posibilitatea supravegherii vaii Siretului si a blocarii drumului strategic ce trecea pe aici.

Amplasata in lunca joasa si nisipoasa a Siretului, pe un teren nelocuit alta data, Cetatea Noua se compune dintr-un fort initial caruia i s-a adaugat ulterior o curtina exterioara pe latura de est. Pentru a asigura zidurilor mai multa stabilitate, pe terenul nisipos s-a amenajat, mai intii, un pat din birne de stejar si apoi s-au asezat temeliile de piatra. In prima ei forma, cetatea avea sapte turnuri circulare, unite cu ziduri groase, dispuse in plan "stelat". De jur imprejur a fost sapat un sant de aparare, lat de aproximativ 9 -- 13 m si adinc de circa 4 m, cu contraescarpa zidita.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Istorie

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.