Piata valutara - notiune - structura - trasaturi

3x puncte

categorie: Economie

nota: 10.00

nivel: Facultate

De remarcat ca, pana la primul razboi mondial, volumul operatiunilor era relativ redus, iar sfera de cuprindere se limita, in primul rand, la nivel national. Intre cele doua razboaie mondiale, ca urmare a mutatiilor ce au avut loc in cadrul economiei mondiale, miscarile de fonduri pe plan international capata o amploare tot mai mare, iar operatiunile de schimb valutar se impun ca o necesitate obie[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Piata valutara - notiune - structura - trasaturi

De remarcat ca, pana la primul razboi mondial, volumul operatiunilor era relativ redus, iar sfera de cuprindere se limita, in primul rand, la nivel national. Intre cele doua razboaie mondiale, ca urmare a mutatiilor ce au avut loc in cadrul economiei mondiale, miscarile de fonduri pe plan international capata o amploare tot mai mare, iar operatiunile de schimb valutar se impun ca o necesitate obiectiva.

In acest interval de timp, bancile din Londra si New York dezvolta rapid o retea prin care domina piata de schimb valutar. Dupa terminarea celui de-al doilea razboi mondial, operatiunile de schimb valutar au fost practic sistate. Ulterior, treptat incep sa se efectueze operatiuni de schimb de valutar in cadrul diferitelor tari, intai operatiuni la vedere, apoi si operatiuni la termen.

Odata cu reducerea restrictiilor privind circulatia diferitelor valute, cu trecerea la convertibilitate a principalelor valute ale lumii capitaliste (1958-1962), operatiunile de schimb valutar incep sa devina tot mai ample, pentru ca dupa anii '60 sa se structureze piata valutara internationala, ca o componenta indispensabila a relatiilor economice si financiare internationale.

Intr-o etapa initiala, piata valutara s-a format si a evoluat odata cu pietele monetare si de capital national, fiind de fapt o prelungire a acestora in exteriorul tarilor. Ulterior, a avut loc o deprindere a acesteia de pietele monetare si de capital nationale, devenind o entitate demarcata.

Piata valutara poate fi definita ca ansamblul de relatii care se formeaza la nivel national sau international intre diferitele institutii nationale sau de vocatie internationala, intre persoane fizice sau juridice, angajate in operatiuni valutare a caror sfera de desfasurare, derulare depaseste sau nu cadrul national.

Notiunea de piata valutara reprezinta un termen generic, intrucat ea este constituita, pe de o parte, din piete internationale, piete care, fiecare in parte, au specificul lor, de neconfundat, iar, pe de alta parte, au la baza existentei si functionarii lor pietele nationale.

Se considera ca principale componente ale pietei valutare internationale: piata valutara internationala, piata monetara internationala (piata eurovalutelor). Deseori, atat in practica, cat si in literatura, se utilizeaza termenul de europiata, in sfera caruia sunt incluse toate operatiunile efectuate in eurovalute, (cuprinzand trei segmente: piata eurovalutelor, piata eurocreditelor si piata euroobligatiunilor).

Aceasta structurare a pietei valutare internationale reprezinta o abordare la un moment dat, intr-o lume in plina miscare. Analiza pe termen lung a evolutiei pietei valutare internationale releva permanente mutatii aparute in configuratia sa.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Economie

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.