Piata valutara

1x punct

categorie: Economie

nota: 9.85

nivel: Liceu

Operatiunile care servesc publicul nonbancar, ce au ca obiect, in principal, schimbul valutei scripturale (de cont). Aceste operatiuni sunt: a) operatiuni la vedere - in care transferul efectiv de valuta are loc intr-un interval de 48 ore lucratoare, socotite de la incheierea contractului; b) operatiuni la termen - in care valuta se transfera efectiv intr-un interval de timp ce depaseste 48 ore lu[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Piata valutara

Operatiunile care servesc publicul nonbancar, ce au ca obiect, in principal, schimbul valutei scripturale (de cont). Aceste operatiuni sunt: a) operatiuni la vedere - in care transferul efectiv de valuta are loc intr-un interval de 48 ore lucratoare, socotite de la incheierea contractului; b) operatiuni la termen - in care valuta se transfera efectiv intr-un interval de timp ce depaseste 48 ore lucratoare, calculate de la data incheierii contractului.

Acest interval poate fi o luna, doua, trei etc. Specificitatea operatiunilor la termen consta in aceea ca transferul valutei (la scadenta fixata) se face nu la cursul zilei, ci la cursul initial stabilit prin contract. De regula, aceste operatiuni sunt speculative, adica urmaresc un profit rezultat din diferenta dintre cursul zilei si cel initial; c) operatiuni tip Hedging (Hedging inseamna a se pune la adapost de riscuri).

In scopul prevenirii riscurilor, al evitarii unor pierderi care pot sa apara cand valuta necesara platii marfurilor se procura abia la scadenta,
marii importatori efectueaza, intr-o zi anume (inainte de aceasta data), o dubla tranzactie:cumpararea la vedere a cantitatii de valuta de care au nevoi si revanzarea ei la termen.

Operatiuni efectuate de banci Bancile efectueaza: a) operatiuni de arbitraj valutar; b) operatiuni Swap (Swap inseamna schimb reciproc, ori troc). Acestea sunt operatiuni de creditare reciproca intervenite, de regula, intre doua banci centrale cu scopul acordarii de imprumuturi (de catre una din ele unei terte banci). Ele pot interveni si intre marile banci comerciale.

Datoria externa
Datoria externa subsumeaza datoria externa privata si publica. Ea se poate calcula:ca suma absoluta (totalul datoriei externe); ca suma ce revine pe locuitor (suma absoluta a datoriei / numar de locuitori); ca procent din PIB. Ultimii doi indicatori sunt cei mai concludenti in privinta gradului de indatorare fata de strainatate.

Atunci cand o tara este, concomitent, creditor si debitor, pentru cunoasterea situatiei sale reale, in raporturile internationale, se calculeaza diferenta dintre imprumuturile acordate si cele primite. In urma calculului se pot ivi trei situatii posibile: a) situatia de debitor net (suma imprumuturilor primite este superioara sumei celor acordate);
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Economie

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.