Piata si tipurile ei

3x puncte

categorie: Marketing

nota: 7.92

nivel: Facultate

În orice țară economia naționala trebuie să dea răspuns la 5 întrebări "fundamentale":
1. În ce limite pot fi folosite resursele disponibile?
2. Ce fel de mărfuri și servicii trebuie produse?
3. Cum să fie produse aceste mărfuri și servicii?
4. Cine sunt destinatarii acestor produse?
5. E capabil oare actualul sistem economic să se adapteze la schimbările de[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Piata si tipurile ei

În orice țară economia naționala trebuie să dea răspuns la 5 întrebări "fundamentale":
1. În ce limite pot fi folosite resursele disponibile?
2. Ce fel de mărfuri și servicii trebuie produse?
3. Cum să fie produse aceste mărfuri și servicii?
4. Cine sunt destinatarii acestor produse?
5. E capabil oare actualul sistem economic să se adapteze la schimbările de structură a necesităților consumatorului, la modificările din resursele și tehnologiile de producție?

La aceste probleme fundamentale poate da răspuns numai sistemul de piață care asigură, în primul rând, o dezvoltare echilibrată, propozițională a economiei naționale, contribuie la stabilirea unei corelații dintre factorii de producție (munca, acumulare, resursele naturale), între sferele și ramurile economice, între producție și consum, între veniturile diferitor pături sociale ale populației.

În al doilea rând, în sistemul de piață cumpărătorii și vânzătorii de mărfuri, aflându-se în interacțiunile de concurență, determină nivelul de prețuri la produsele livrate și gradul de utilizare a resurselor existente.

În al treilea rând, sistemul de piață e capabil să schimbe operativ volumul și structura ofertei, adoptând-o la satisfacerea cererii. Această adaptare se face pe contul schimbării volumului de producție, precum și schimbării nivelului de prețuri. În sistemul de piață sunt fabricate numai produsele în urma vinderii cărora se obține un venit ce acoperă în primul rând cheltuielile de producție, ținându-se profitul normal. Dacă produsele nu aduc producătorului de mărfuri profit normal, ele nu se fabrică.

În al patrulea rând economia de piață presupune o suveranitate a consumatorului. Teama de a suporta pierderi sau de a da faliment impune producătorii (firma) și furnizorii de resurse să se conducă în activitatea lor numai de cerințele consumatorului. Totodată, sistemul de piață impune consumatorul să aleagă cea mai rațională structură de consum, deoarece el îl face pe consumator să sesizeze prețurile ce reiese din cheltuielile reale.

În al cincilea rând, concurența în sistemul de piață impune firmele să aplice cheltuieli de producție reduse, să aplice o tehnologie modernă pentru a obține o productivitate înaltă, să stimuleze dezvoltarea progresului tehnico-științific.

În al șaselea rând sistemul de piață contribuie la distribuirea resurselor de muncă și acelor materiale, concentrându-se acolo unde e cea mai mare nevoie de ele.

În al șaptelea rând, sistemul de piață, bazat pe concurență, îmbină interesele personale cu cele publice. Firmele și furnizorii de resurse în goană după profit majorează mereu volumul de producție, fapt ce conduce la solicitarea cerințelor publice (asigurarea populației cu mărfuri și servicii).

Trebuie să menționăm că sistemul de piață nu poate, totuși, rezolva absolut toate probleme social-economice: șomajul, declinul economic, inechitatea economică și socială pot fi rezolvate numai prin intervenția statului. Piețele sunt de mai multe tipuri și pot fi analizate prin prisma de elemente componente ale lor, deoarece în realitate acestea constituie un sistem de piețe, dintre care se stabilisc relații de interacțiune reciprocă. Criteriile conform cărora se grupează piețele sunt diverse.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Marketing

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.