Piata si politica publica

3x puncte

categorie: Economie

nota: 9.81

nivel: Facultate

Satisfactia consumatorului sau principiul suveranitatii consumatorului reprezinta o combinatie a eficientei in productie si distributie. In acest sens, resursele societatii trebuie orientate spre valorificare in productiile bunurilor cerute de consumatori, fiind dispusi sa le cumpere. Exista in actiunile oamenilor fie un castig, fie o pierdere de satisfactie, ca si in activitatea productiva.
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Piata si politica publica

Satisfactia consumatorului sau principiul suveranitatii consumatorului reprezinta o combinatie a eficientei in productie si distributie. In acest sens, resursele societatii trebuie orientate spre valorificare in productiile bunurilor cerute de consumatori, fiind dispusi sa le cumpere. Exista in actiunile oamenilor fie un castig, fie o pierdere de satisfactie, ca si in activitatea productiva.

Deciziile individuale pot fi conflictuale cu cele ale societatii. De exemplu, un individ poate considera ca cea mai buna alocare a timpului sau este pentru vizionarea filmelor. Principiul suveranitatii consumatorului ii permite o asemenea decizie si chiar poate fi eficienta daca aceasta actiune ii genereaza cea mai mare satisfactie. Dar societatea considera ca o astfel de actiune individuala este inechitabila.

Esentiala pentru orice sistem economic este cunoasterea formelor de exprimare a eficientei economice si a modalitatilor sale de crestere. In Figura nr. 6 sunt prezentate cele mai frecvente forme si cai de crestere a eficientei economice. In schimb, echitatea demonstreaza modul in care rezultatul economic este distribuit membrilor societatii.

Aceasta inseamna ca un sistem economic, in general, poate atinge o performanta ridicata in ceea ce priveste volumul productiei, dar aceasta poate fi scazuta in planul viziunii societatii daca firma nu reuseste sa asigure o corecta alocare a bunurilor si serviciilor realizate.

Echitatea este un principiu adeseori esential in adoptarea deciziilor economice. Aceasta exprima corectitudinea sau justetea unei masuri sau interventii economice. Echitatea nu trebuie confundata cu egalitatea sau echilibrul economic, ea fiind necesara si in conditii sau, mai ales, in conditii de inegalitate economica. In Figura nr. 7 sunt prezentate caracteristicile echitatii ca principiu aplicat in economie.

Fig. nr. 7: Echitatea ca principiu cu aplicabilitate economica
Echitatea orizontala se manifesta atunci cand se aplica aceeasi masura indivizilor care prezinta caracteristici economice neclare. De exemplu, se respecta principiul echitatii orizontale atunci cand indivizi cu aceleasi venituri suporta aceeasi povara a impozitului sau daca persoane cu nevoi si venituri similare beneficiaza de aceleasi avantaje.

Echitatea verticala se manifesta atunci cand o anumita masura este aplicata diferentiat unor indivizi care dispun de caracteristici economice distincte. De exemplu, principiul echitatii verticale se respecta in domeniul fiscalitatii atunci cand veniturile individuale sunt impozitate diferit, fiind un argument esential pentru sistemul de impozitare progresiva sau proportionala. Astfel, daca detinatorii de venituri mai mari suporta un impozit mai ridicat, venitul marginal adica sporul de venit potential de castigat capata o importanta mai redusa fata de veniturile mai mici.

De asemenea, echitatea verticala se regaseste si in domeniul educatiei, atunci cand se acorda burse sau alte avantaje materiale studentilor cu venituri mai mici. Echitatea de distributie exprima corectitudinea in maniera in care rezultatele din economie sunt distribuite intre indivizi. Desigur, problemele economice prezinta in general mai multe alternative si chiar solutii si de aceea, proiectele sau politicile economice genereaza efecte diferite de distributie.

Aceasta impune ca analiza economica sa cuprinda studii de oportunitate in asigurarea distributiei si evaluarea alternativelor economice, pornindu-se de la premisa ca orice decizie genereaza consecinte care se distribuie diferit asupra indivizilor. Uneori echitatea de distributie se concretizeaza prin distributia venitului, a avutiei sau chiar in cadrul economiei bunastarii prin utilitate.
« mai multe referate din Economie

CAUTA REFERAT

TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.