Piata serviciilor de asigurari in Romania

3x puncte

categorie: Economie

nota: 10.00

nivel: Liceu

Sectorul serviciilor a ramas si in 2006, cel mai important factor de crestere economica, cu o contributie de 3,6 puncte la ritmul de 7,7%.
Serviciile au in 2006 cea mai mare pondere in PIB. Acestea detin aproape jumatate din PIB (49,6%). Principala destinatie a resurselor PIB ese consumul populatiei. Ponderea cea mai mare in consumul populatiei o are cheltuiala pentru cumpararile de marfu[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Piata serviciilor de asigurari in Romania

Sectorul serviciilor a ramas si in 2006, cel mai important factor de crestere economica, cu o contributie de 3,6 puncte la ritmul de 7,7%.
Serviciile au in 2006 cea mai mare pondere in PIB. Acestea detin aproape jumatate din PIB (49,6%). Principala destinatie a resurselor PIB ese consumul populatiei. Ponderea cea mai mare in consumul populatiei o are cheltuiala pentru cumpararile de marfuri ,urmata de cea pentru servicii.
Balanta serviciilor in 2006 s-a imbunatatit, inregistrand un excedent de 8 mil. euro fata de un deficit de 187 mil. euro in aceeasi perioada din anul precedent. Excedentul s-a datorat, in principal, serviciilor de comunicatii, turismului particular in scop personal, transportului aerian de pasageri, servicii de publicitate, marketing si sondaje publice.

FORTA DE MUNCA ANTRENATA IN SERVICII
Starea de functionalitate a pietelor, se poate reflecta si prin dinamica populatiei ocupate pe acea piata.Ponderea populatiei ocupate in servicii din agricultura a crescut in anul 2005 fata de anul 2002 cu 3,4 puncte procentuale (de la 34,1 % la 37,5%) . In urmatorii ani ponderea populatiei ocupate in servicii va cunoaste o crestere cu 11,5 puncte procentuale.

Numarul salariatilor va prezenta un trend crescator, datorat in principal efectului reformei fiscale. La orizontul anul 2013 numarul mediul al salariatilor se estimeaza la un nivel de 6085 mii persoane, in crestere cu 2,8 % fata de anul 2005. Cresteri semnificative ale numarului de salariati se regasesc in ramura servicilor (2,9%).

Rezultatele economice obtinute in anul 2006 sunt datorate si cresterii productivitatii muncii in principalele sectoare ale economiei nationale.
Productivitatea muncii pe ansamblul economiei prin prisma raportului PIB / salariat, de 6,1% in 2006 este cea mai ridicata dupa 2000. In sectorul serviciilor se inregistreaza un spor de productivitate 0,7%.

Daca se coreleaza cresterea productivitatii cu contributia ramurilor la crearea PIB se constata ca rezultatele economice din primul semestru sunt in cea mai mare parte rezultatul cresterii cu 11% a productivitatii muncii in industrie (care are o pondere de 27% in PIB), pe utimul loc fiind serviciile. Rezultatele puteau fi si mai bune daca exista si in sectorul serviciilor (cu pondere de 51% din PIB) o cestere semnificativa a productivitatii muncii.

Schimbari semnificative au intervenit si in ceea ce priveste contributia ramurilor la realizarea valorii adaugate brute din sectorul privat.Din datele prezentate in grafic se poate constata schimbarea majora in structura valorii adaugate brute din sectorul privat. In 1990 agricultura avea un aport covarsitor (83%), in timp ce in 2005 aportul ei a fost de numai 12,1%, industria si-a sporit considerabil contributia de la 14,2% in 1990 la 28,0% in 2005.

De remarcat, de asemenea, saltul facut de sectorul serviciilor de la numai 3,2% in 1990 la circa 50% in 2005 si chiar si pe cel al constructiilor, care de la o valoare aproape neglijabila in 1990 a ajuns la peste 10% in anul 2005. Sectorul serviciilor, va continua sa creasca si va deveni majoritar furnizand, in anul 2010, peste jumatate (53%) din valoarea adaugata bruta realizata in sectorul privat, urmata de industrie cu circa 28%, constructii si servicii.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Economie

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.