Piata serviciilor

7x puncte

categorie: Economie

nota: 10.00

nivel: Facultate

O alta caracteristica a pietei serviciilor se refera la modul de manifestare a concurentei. Pe piata concurenta se manifesta in primul rand prin preturi. In determinarea pretului trebuie sa se tina seama, conform teoriei subiective marginaliste a valorii, mai intai de faptul ca valoarea unui produs este proprie fiecarui individ (individualism) care o estimeaza in functie de propria ierarhie subiec[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Piata serviciilor

O alta caracteristica a pietei serviciilor se refera la modul de manifestare a concurentei. Pe piata concurenta se manifesta in primul rand prin preturi. In determinarea pretului trebuie sa se tina seama, conform teoriei subiective marginaliste a valorii, mai intai de faptul ca valoarea unui produs este proprie fiecarui individ (individualism) care o estimeaza in functie de propria ierarhie subiectiva a nevoilor (subiectivism).

In al doilea rand, aceasta valoare depinde de cantitatea produselor de care dispune individul pentru consumul sau, intervine deci raritatea: pentru acelasi individ, un produs rar va avea o valoare mai mare decat un produs din care poate dispune pana la satietate [2].
In domeniul serviciilor insa, mai marea sau mai mica raritate a acestora nu poate fi un element determinant al stabilirii pretului si deci al concurentei avand in vedere ca serviciile nu sunt omogene, deci nu sunt comparabile. Prin urmare, concurenta prin preturi este de o maniera deosebita, fiind vorba in aprecierea pretului serviciului de un ansamblu de consideratii calitative, chiar psihologice, subiective, determinate de legaturile, adesea personale, intre prestator si client.

In multe sectoare ale serviciilor intrarea libera in ramura si libera circulatie a capitalurilor ingradite de costurile mari de intrare sau de iesire de pe piata, ceea ce conduce la frecvente situatii de monopol sau oligopol. Fiecare producator de servicii dispune de o paleta intreaga de mijloace pentru a se diferentia: bineinteles, calitatea prestatiei sale pe care clientii sunt adesea incapabili de a aprecia la justa sa valoare, relatia personala pe care o intretine cu clientela sa, atmosfera din unitate si amplasarea sa geografica [3].
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Economie

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.