Piata secundara si evaluarea titlurilor financiare

3x puncte

categorie: Economie

nota: 9.70

nivel: Facultate

Nu se publica informatii asupra tranzactiilor cu obligatiuni pe piata OTC, dar publicatiile financiare prezinta cotatii selectate referitoare la emisiunile de obligatiuni cele mai tranzactionate, cele emise de guverne, de administratiile locale sau de unele corporatii.

In general, companiile isi stabilesc ratele cupoanelor la nivele care sa reflecte ratele dobanzilor practicate in z[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Piata secundara si evaluarea titlurilor financiare

Nu se publica informatii asupra tranzactiilor cu obligatiuni pe piata OTC, dar publicatiile financiare prezinta cotatii selectate referitoare la emisiunile de obligatiuni cele mai tranzactionate, cele emise de guverne, de administratiile locale sau de unele corporatii.

In general, companiile isi stabilesc ratele cupoanelor la nivele care sa reflecte ratele dobanzilor practicate in ziua emiterii. Daca ratele cupoanelor s-ar stabili la un nivel mai scazut, investitorii pur si simplu nu ar cumpara obligatiunile la valoarea nominala de 1000 u.m., astfel incat compania nu ar putea face rost, pe aceasta cale, de creditul necesar. De aceea, obligatiunile se vand la data emiterii, in general, la valorile lor nominale, dar preturile lor fluctueaza dupa aceasta data, in functie de modificarile survenite in ratele dobanzilor.

Modelul general de evaluare a obligatiunilor
O obligatiune incumba plata unei sume bine definite, ca dobanda, pe toata perioada pana la scadenta, si rambursarea valorii nominale inscrise pe obligatiune la scadenta. Deci, o obligatiune reprezinta o anuitate, plus o suma ce este platita la scadenta (rambursarea sumei imprumutate); valoarea obligatiunii este deci valoarea actualizata a acestui sir de plati.

Sa presupunem ca aceeasi firma emite obligatiuni cu rata cuponului de 12%, dar cu perioada de maturitate de 15 ani. In acest caz, castigul va fi constituit din valoarea actualizata a sumelor incasate drept dobanda la obligatiune plus valoarea nominala care se primeste la sfarsitul perioadei de maturitate.Faptul ca rata dobanzilor pe piata, kd, creste la 15% inseamna ca obligatiunile care ar fi emise in aceste conditii ar avea un cupon de 15%, iar investitorul potential nu ar mai fi dispus sa plateasca 1000$ pentru obligatiunile care aduc un castig de numai 12% sau 120$.

Daca pretul acestor obligatiuni (cupon 12%) ramane la 1000$, investitorii le vor vinde si vor investi fondurile astfel obtinute in noile obligatiuni (cupon 15%). Acest proces va duce la modificarea pretului obligatiunilor cu dobanda de 12%, astfel incat acesta va atinge un nivel la care castigul generat de obligatiunile existente va egala castigul generat de noile obligatiuni.

Daca rata dobanzilor pe piata, kd ramane constanta la valoarea de 12 %, valoarea unei obligatiuni ce ofera un cupon de 120$ ramane la 1000$, indiferent de perioada care a mai ramas pana la scadenta. Valoarea obligatiunii va ramane la 1000$, atata vreme cat rata dobanzii ramane constanta la 12%.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Economie

CAUTA REFERAT

TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.