Piata resurselor naturale: renta

1x punct

categorie: Economie

nota: 9.39

nivel: Facultate

Alti autori si-au concentrat atentia asupra comportamentelor specifice ale agentilor economici pe piata terenurilor (agricole si cu alte favorabilitati), ca una din pietele factor de productie ce sta la baza raportului dintre cererea si oferta de resurse naturale, indeosebi agro-alimentare. In conditiile agriculturii intensive, cand scade rolul pamantului natura in randamentul agricol [...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Piata resurselor naturale: renta

Alti autori si-au concentrat atentia asupra comportamentelor specifice ale agentilor economici pe piata terenurilor (agricole si cu alte favorabilitati), ca una din pietele factor de productie ce sta la baza raportului dintre cererea si oferta de resurse naturale, indeosebi agro-alimentare. In conditiile agriculturii intensive, cand scade rolul pamantului natura in randamentul agricol renta nu mai este venit specific agriculturii.

- W. Petty AZ renta funciara reprezinta surplusul obtinut de pe un teren oarecare, dupa ce din venitul obtinut s-au scazut cheltuielile cu intretinerea lucratorilor agricoli si celelalte cheltuieli de exploatare a terenului; marimea rentei, respectiv a pretului pamantului se afla intr-o legatura directa cu cererea si oferta de produse agricole, sporirea cererii marind pretul cerealelor si nivelul rentei.
- Fr. Quesnay (reprezentativ economic al Scolii fiziocrate) AZ lucratorul agricol produce mai mult decat consuma el insusi si ajunge la concluzia ca numai munca agricola creeaza valoare si produs net AZ renta.

A Smith considera ca renta este pretul platit pentru folosirea pamantului ca factor de productie. Renta este un produs al puterii naturii.D Ricardo renta este parte din produsul pamantului care se plateste proportional funciar pentru ca acesta cedeaza dreptul de folosire a fortelor originare si indestructibile ale pamantului.J.B.Say, renta este o recompensa pentru serviciile aduse de pamant.

Scoala marginalista, indeosebi varianta ei nord-americana (J.B.Clark), considera ca renta se formeaza pe baza legii randamentelor neproportionale si a productivitatii factorilor de productie.V. Madgearu renta diferentiala isi datoreaza existenta legii fertilitatii descrescande a solului.in ultimele decenii renta este o categorie universala, ea nelimitandu-se doar la agricultura. Pamantul sustine P.A. Samuelson nu este singurul factor de productie ale carui venituri pot fi tratate din punct de vedere economic ca renta.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Economie

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.