Piata muncii si politici de ocupare

3x puncte

categorie: Economie

nota: 9.76

nivel: Facultate

Socul caderii economice a fost acompaniat de alte socuri care au dus la schimbari profunde la nivelul pietei muncii: distrugerea unui numar masiv de locuri de munca, dezechilibre intre sectoarele economiei nationale etc. Pe de alta parte, dupa 1990 au aparut si noi oportunitati cu efecte semnificative asupra pietei muncii, cum sunt sansa de a urma cursuri universitare pentru tineri sau posibilitat[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Piata muncii si politici de ocupare

Socul caderii economice a fost acompaniat de alte socuri care au dus la schimbari profunde la nivelul pietei muncii: distrugerea unui numar masiv de locuri de munca, dezechilibre intre sectoarele economiei nationale etc. Pe de alta parte, dupa 1990 au aparut si noi oportunitati cu efecte semnificative asupra pietei muncii, cum sunt sansa de a urma cursuri universitare pentru tineri sau posibilitatea de a migra temporar pentru munca in strainatate.

Toate aceste socuri si oportunitati au dus la scaderea fortei de munca cu aproximativ 20% intre 1990 si 2004. In anul 2005, rata de activitate de 62.4% din populatia de 15-64 ani a fost considerabil mai mica decat media tarilor UE-15 (71%). Rata de ocupare pentru populatia in varsta de munca era de asemenea sub 60% (si doar 55% in mediul urban), mult mai mica decat tinta stabilita prin Agenda de la Lisabona pentru tarile europene de 70%.

Scaderea populatiei ocupate a fost concentrata la nivelul salariatilor. Desi cu o tendinta crescatoare dupa 2001, ponderea salariatilor in populatia ocupata totala a fost in Romania doar 65% in anul 2005, prin comparatie cu, spre exemplu, 85% in Bulgaria, Slovenia sau Ungaria. Numarul de salariati a scazut de la peste 8 milioane in 1989 la aproximativ 5.9 milioane, conform datelor AMIGO, respectiv 4.6 milioane, conform datelor anchetei statistice "Costul fortei de munca" (care estimeaza numarul salariatilor din intreprinderi formal inregistrate), in 2005.

Pe de alta parte, ponderea lucratorilor [1] pe cont propriu si a lucratorilor familiali neremunerati a crescut semnificativ. Desi cu o tendinta descrescatoare dupa 2001, ponderea in populatia ocupata totala a lucratorilor pe cont propriu a fost de 20%, iar ponderea lucratorilor familiali neremunerati a fost de 14%, in 2005. Aceasta reprezinta o problema structurala majora, pentru ca de-a lungul intregii perioade dupa 1990, in jur de 90% din lucratorii pe cont propriu si peste 95% din lucratorii familiali neremunerati sunt in fapt gospodarii de mici agricultori care fac agricultura de subzistenta.

Declinul economic a afectat advers intreaga forta de munca. Totusi, in medie, populatia rurala a pierdut mai putin in perioadele de recesiune economica, dar, in acelasi timp, a castigat mai putin in perioadele de crestere economica, prin comparatie cu populatia urbana.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Economie

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.