Piata monetara - inflatia si hiperinflatia

7x puncte

categorie: Economie

nota: 10.00

nivel: Facultate

Piata monetara este caracterizata de cererea si oferta monetara. Oferta monetara mai este considerata masa monetara in economie. Echilibrul pe piata monetara se stabileste in conditiile cind cererea de bani (L) este egala cu oferta de bani (MS).peratiunile pe piata monetara le efectueaza Banca Nationala prin instrumentele politicii monetar-creditare. Totodata pe piata monetara activeaza bancile co[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Piata monetara - inflatia si hiperinflatia

Piata monetara este caracterizata de cererea si oferta monetara. Oferta monetara mai este considerata masa monetara in economie. Echilibrul pe piata monetara se stabileste in conditiile cind cererea de bani (L) este egala cu oferta de bani (MS).peratiunile pe piata monetara le efectueaza Banca Nationala prin instrumentele politicii monetar-creditare. Totodata pe piata monetara activeaza bancile comerciale care au relatii cu agentii economici, persoane fizice si juridice, trezoreria statului, casele de titluri.

Operatia pe piata monetara cu termenul cel mai scurt este acordarea unui titlu de imprumut a unei sume de bani pina la ora 12 a zilei urmatoare. Termenele pentru care se acorda creditele s - au prelungit de le 24 de ore pina la 18 luni, cum rezulta dintr-o practica mai veche italiana pina la perioade cuprinse intre o zi si 7 ani sau chiar 10 ani, cum atesta practica si literatura franceza.
Piata monetara este un mecanism important in sistemul monetar si financiar al unei tari. Ea este locul interventiilor bancii de emisiune asupra lichiditatilor bancare.

Complexitatea relatiilor din cadrul pietei monetare conduce la segmentarea ei specifica, functie de diversitatea fireasca a unor laturi ale procesului de modernizare si angajare a capitalurilor disponibile. Astfel, functionalitatea generala a pietei creditului este asigurata prin activitatea unor piete componente, avind fiecare in parte participanti si operatiuni specifice. Astfel, in cadrul pietei monetare distingem:
- piata monetara (clasica);

Procurarea oricarei surse contra schimbul alteia va duce la schimbarea structurii, dar marimea va ramine constanta. Orice sursa din acestea se obtine de BNM prin cumpararea ei, creind astfel obligatiuni ale persoanelor fizice si persoanelor juridice.
Multiplicatorul monetar (m) reprezinta raportul dintre masa monetara si baza monetara. El se utilizeaza la determinarea masei monetare prin intermediul variabilei cheie. Multiplicatorul monetar poate fi simplu si compus. Multiplicatorul monetar este supraunitar, valoarea lui creste in masura ce sporeste ponderea depozitelor in masa monetara si este cu atit mai mare cu cit mai mica este ponderea rezervelor.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Economie

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.