Piata intreprinderii

7x puncte

categorie: Economie

nota: 10.00

nivel: Facultate

Intreprinderea poate opta in a-si desface marfurile pe una sau mai multe tipuri de piete. De exemplu, S.C. Agricola International Bacau S.A., mare producatoare de carne si preparate din carne de pasare si porc, poate sa-si ofere produsele sale direct consumatorilor individuali (menajelor), prin propria retea de magazine, fie sa le vanda intermediarilor (angrosisti si/sau detailisti), fie sa le v[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Piata intreprinderii

Intreprinderea poate opta in a-si desface marfurile pe una sau mai multe tipuri de piete. De exemplu, S.C. Agricola International Bacau S.A., mare producatoare de carne si preparate din carne de pasare si porc, poate sa-si ofere produsele sale direct consumatorilor individuali (menajelor), prin propria retea de magazine, fie sa le vanda intermediarilor (angrosisti si/sau detailisti), fie sa le vanda unor organisme si institutii publice (cantine, camine de batrani etc.), fie sa le exporte.

Intreprinderea trebuie sa-si orienteze astfel productia incat sa nu se adreseze pietei globale a carnii si preparatelor din carne, privita ca o masa amorfa, ci sa caute sa delimiteze anumite grupuri relativ omogene de consumatori care doresc si pot avea acces la produsele sale, numite segmente de piata. Segmentul de piata constituie un subansamblu al pietei globale, format din cumparatori de acelasi fel, grupati dupa unul sau mai multe criterii de clasificare (natura trebuintelor, obiectul si/sau marimea cumparaturii, factorii care stau la baza deciziei de cumparare etc.).

In raport cu natura bunurilor si serviciilor pe care le fabrica sau le comercializeaza, o intreprindere se poate adresa unui numar mai mare sau mai mic de clienti. Cei ce apeleaza in prezent la marfurile oferite de intreprindere reprezinta consumatorii sai actuali, formand piata actuala a intreprinderii. Aceasta piata depinde, ca marime, si de numarul si forta economica a concurentilor ce produc si/sau desfac marfuri de acelasi fel.

Sfera pietei intreprinderii nu se reduce numai la cota pe care o detine in piata globala a unui produs sau a unei grupe de produse, ci vizeaza atat aria geografica pe care o acopera prin vanzarile proprii, cat si segmentele de piata si numarul consumatorilor (utilizatorilor) care le compun, carora se adreseaza cu oferta sa. In timp ce, spre exemplu, un producator de autoturisme dispune de o arie nationala a pietei sale, o intreprinderea de panificatie are o arie exclusiv locala.
Profilul pietei intreprinderii este dat de tipul (tipurile) de activitate (activitati) pe care o (le) desfasoara.

Din acest punct de vedere deosebim: intreprinderi producatoare de marfuri (bunuri economice); intreprinderi prestatoare de servicii; intreprinderi specializate in comercializarea marfurilor; organizatii non-profit ce produc sau desfac bunuri economice (spitale, teatre, scoli, universitati etc.). Unele intreprinderi au un profil mixt: de productie si comercializare, cum este cazul fabricii de incaltaminte "Antilopa" S.A. Bucuresti sau de productie de marfuri si de servicii, cum este cazul S.C. "Arctic" S.A. Gaesti care, pe langa productia de frigidere, dispune de o retea nationala de service pentru intretinerea si repararea acestor produse, sau cazul intreprinderilor turistice, care ofera atat produse, cat si servicii turistice.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Economie

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.