Piata financiara

1x punct

categorie: Economie

nota: 9.90

nivel: Liceu

Avand in vedere felul de activitate care circula pe piata financiara, aceasta se compune din 3 mari segmente: Piata Bancara reprezentand multitudinea relatiilor de credit la care participa active bancare care nu-si schimba valoarea prin negociere; Piata de Capital care este ansamblul tranzactiilor cu titlu pe termen lung si mediu a caror valoare se modifica prin negociere; Piata Monetara care este[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Piata financiara

Avand in vedere felul de activitate care circula pe piata financiara, aceasta se compune din 3 mari segmente: Piata Bancara reprezentand multitudinea relatiilor de credit la care participa active bancare care nu-si schimba valoarea prin negociere; Piata de Capital care este ansamblul tranzactiilor cu titlu pe termen lung si mediu a caror valoare se modifica prin negociere; Piata Monetara care este constituita de tranzactii cu titluri pe termen scurt sau usor lichidabile.

PIATA DE CAPITAL este un sector al pietei financiare in care capitalul devine o marfa. Acesta materializat in titluri financiare pe termen lung si mediu, se vinde si se cumpara la un pret care se stabileste pe piata, ca rezultat al cererii si al ofertei.Piata de capital are 2 componente: Piata Primara care este piata pe care se vand si se cumpara titlurile nou emise; Piata Secundara este piata pt titlurile care au fost deja emise, care au acelasi rol de a distribui capital dar pt o suma mai mica.

Pietele de capital pot fi interne (aflate sub reglementarea si controlul financiar al unei tari), sau internationale (situate in afara controlului unei autoritati nationale, dar totusi in conformitate cu propriile reglementari si cu procedurile acceptate pe plan international).

INSTRUMENTE DE BAZA ALE PIETEI DE CAPITAL:
Titlurile Financiare: sunt titluri de valoare necomerciale care dau dreptul detinatorilor de a obtine un venit fix sau variabil.Actiunile: Societatile pe actiuni au un capital social format din mai multe portiuni egale care se vand pe piata investitorilor. Aceste portiuni se numesc actiuni.

Actiunea este un titlu de proprietate care pe de o parte aduce posesorului o parte din beneficiul net al societatii iar pe de alta parte supune titularul la riscul de a nu primi nici un venit daca intreprinderea lucreaza in pierdere. Pt ambele forme se elibereaza un document care se numeste certificat de actionar. Actiunile pot fi: preferentiale apartinand fondatorilor societatii emitente; si comune ale celorlalti actionari.

Actiunile dau dreptul la un castig numit divident acesta reprezentand partea din beneficiul net al societatii, stabilit anual.Obligatiunile: sunt titluri de creanta care reflecta un credit acordat emitentului si obligatia acestuia de a rambursa imprumutatorului suma imprumutata la un termen stabilit. Investitorul are dreptul si la o dobanda calculata pe termenul imprumutului. Aceasta dobanda se numeste cupon. Obligatiunile pot fi nominale unde include si numele titularului sau la purtator titularul fiind posesorul inscrisului din momentul exercitarii dreptului dat de obligatiune.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Economie

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.