Piata extrabursiera. Bursa Electronica RASDAQ S.A.

3x puncte

categorie: Economie

nota: 9.78

nivel: Facultate

Daca o societate pe actiuni doreste sa fie tranzactionata la Bursa de Valori, trebuie sa demonstreze ca a avut o anumita perioada de functionare cu profit, ca perspectivele sunt incurajatoare, trebuie sa furnizeze periodic informatii despre activitatea si managementul sau/si sa plateasca taxe de admitere, de mentinere etc.

Piata extrabursiera din Romania a fost lansata oficial la 2[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Piata extrabursiera. Bursa Electronica RASDAQ S.A.

Daca o societate pe actiuni doreste sa fie tranzactionata la Bursa de Valori, trebuie sa demonstreze ca a avut o anumita perioada de functionare cu profit, ca perspectivele sunt incurajatoare, trebuie sa furnizeze periodic informatii despre activitatea si managementul sau/si sa plateasca taxe de admitere, de mentinere etc.

Piata extrabursiera din Romania a fost lansata oficial la 25 octombrie 1996, ca Piata Nationala de Valori Mobiliare RASDAQ, pentru a raspunde necesitatii existentei unui mediu institutional si tehnic corect, transparent, pentru tranzactionarea tuturor actiunilor distribuite in cadrul Programului de Privatizare in Masa, a fost proiectata pentru tranzactionarea actiunilor a cca. 5.774 societati comerciale detinute de circa 14.000.000 de actionari.

Denumirea de OTC (Over-the-counter) - piata la ghiseu - isi are originea in SUA, cand la inceput se realizau tranzactii cu valori mobiliare la ghisee amplasate oriunde era necesar, neexistand, asadar, un amplasament fix unde sa se intalneasca toate ofertele de vanzare/cumparare de valori mobiliare.

Ulterior, pe masura dezvoltarii acestei piete, brokerii/dealerii au simtit nevoia existentei unor reguli si pe aceasta piata. Astfel a luat nastere N.A.S.D. (The National Association of Security Dealers) prin Legea Maloney, un amendament la Legea valorilor mobiliare din 1934. In vederea facilitarii tranzactionarii valorilor mobiliare, N.A.S.D. a introdus un sistem automat de tranzactionare numit N.A.S.D.A.Q. (National Association of Securities Dealers Automated Quotation System). Fondat in 1971, acest sistem consta intr-o retea electronica de comunicatie, dar numai intre acei brokeri-dealeri membrii N.A.S.D.

Avand ca model piata americana de capital, dupa infiintarea Bursei de Valori Bucuresti, Asociatia Nationala a Societatilor de Valori Mobiliare a decis infiintarea in Romania a unei pietei de tip OTC, dupa modelul NASDAQ, piata ce poarta numele de RASDAQ. Pe aceasta piata pot tranzactiona numai societatile de valori mobiliare membre ale ANSVM.

RASDAQ este rezultatul direct al cooperarii romano-americane, legiferata prin semnarea in 1994 a unui Memorandum de Intelegere de catre guvernele Romaniei si SUA, prin care Agentia pentru Dezvoltare Internationala a Statele Unite (USAID) se obliga sa deruleze in Romania proiectul "Dezvoltarea pietei romanesti de capital", pentru sprijinirea programului de reforma al Guvernului Romaniei. Guvernul Romaniei s-a obligat la randul sau sa promoveze o orientare catre sectorul privat al institutiilor pietei de capital si sa asigure valorile mobiliare intr-un volum care sa justifice asistenta acordata de USAID.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Economie

CAUTA REFERAT

TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.