Piata de monopol

1x punct

categorie: Economie

nota: 9.19

nivel: Facultate

In raport cu aceste conceptii, pentru care trasatura caracteristica a unei firme monopoliste este situatia pe piata, sunt orientari in care monopolul este determinat de pozitia unei firme in productie.

Monopolul poate fi caracterizat ca situatie a intreprinderii ce furnizeaza totalitatea productiei ramurii luata in considerare, respectiv ca situatia in care un producator unic al un[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Piata de monopol

In raport cu aceste conceptii, pentru care trasatura caracteristica a unei firme monopoliste este situatia pe piata, sunt orientari in care monopolul este determinat de pozitia unei firme in productie.

Monopolul poate fi caracterizat ca situatie a intreprinderii ce furnizeaza totalitatea productiei ramurii luata in considerare, respectiv ca situatia in care un producator unic al unui bun omogen se afla in fata unei infinitati de cumparatori, producatorul unic dispune de intreaga oferta dintr-o ramura de activitate.

Aceste conceptii au o trasatura comuna, si anume, o singura firma realizeaza productia ramurii, respectiv asigura oferta unui bun economic pe o anumita piata. Aceste situatii sunt rar intalnite in economie. De aceea, in definirea monopolului, adesea se apeleaza la notiunea de elasticitate incrucisata.

Termenul de monopol evoca ideea de dominatie, de stapanire, dreptul de a dispune de un sector de activitate sau de o piata. Functia esentiala a monopolului o reprezinta dominatia pietei, a ofertei unui bun economic, iar mobilul caruia ii subordoneaza activitatea il constituie obtinerea profitului ridicat de monopol.

CAPITOLUL I - PIATA DE MONOPOL
Definirea monopolului si caracteristicile acestei piete
La o prima evaluare, s-ar parea ca definirea monopolului este o chestiune facila ; pornind de la semnificatia cuvantului monopol, de origine greceasca (unic vanzator), monopolul ar reprezenta acea situatie de piata in care oferta unui bun este concentrata in forta unui singur producator (vanzator), persoana fizica sau firma, care se confrunta cu o cerere atomizata, provenind de la numerosi subiecti, fiecare cu forta economica si cerere individuala reduse.

El poate exista doar acolo unde bunul nu are substituenti apropiati, iar furnizorul este in masura sa impiedice alte firme sa-l produca. Aceasta definitie, care vizeaza monopolul absolut sau pur , ar fi viabila daca nu ar exista fenomenul de substituibilitate a bunurilor.

In realitate, majoritatea covarsitoare a trebuintelor sunt satisfacute printr-o gama - mai extinsa sau mai restransa - de bunuri economice substituibile; sunt putine sau extrem de putine bunurile economice care nu au inlo-cuitori (substituenti), mai ales atunci cand bunul economic este definit in sens larg, prin prisma genului de trebuinte in a caror intampinare vine.

1.1 Situatii limita de monopol pur (absolut)
Monopolul absolut sau pur poate sa apara ca:
a) drept de exclusivitate de licenta sau drept de editor (copyright), marca de comert, care se acorda legal inventatorilor, autorilor, compozitorilor etc. pentru a se bucura de uzufructul proprietatii intelectuale o anumita perioada de timp;

b) monopolul natural, rezultat din detinerea unor resurse naturale (mine de carbuni, zacaminte minerale, de titei etc.) sau a unor bunuri de capital (retele de distributie sau de transport prin conducte);
c) oferta cu totul particulara a unui specialist sau individ talentat (violonist de concert, creator de moda, designer etc.);

d) situatie temporara cand, in lipsa unui program de protectie, firmele mici si mijlocii dintr-un domeniu sunt eliminate de pe o anumita piata de catre o firma mare, puternica, care detine economii de scara substantiale sau sunt "preluate" prin mijloace economice, sub forma de fuziuni si absorbtii sau asocieri, dand nastere la o forma de monopol natural.

Chiar si in aceste situatii, pozitiile si forta de decizie ale monopolului pur pot fi subminate sau eliminate prin importul unor bunuri asemanatoare, dezvoltarea unor productii autohtone de bunuri substituibile (inlocuitori) sau prin masuri legislative sau actiuni ale organizatiilor de consumatori.

In consecinta, putem aprecia ca monopolul pur este o situatie limita, o stare cu totul particulara; exista mai degraba situatii de cvasimonopol, stari de piata in care un agent economic produce si vinde un bun care nu poate fi substituit in mare masura si in mod operativ, rapid. Cu alte cuvinte, cvasimonopolul apare atunci cand o firma aduce pe piata un bun a carui elasticitate incrucisata (de substituire la pret) este foarte slaba
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Economie

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.