Piata de capital si burse de valori

7x puncte

categorie: Economie

nota: 10.00

nivel: Facultate

Operatiile de hedging constau in vanzarea-cumpararea de titluri financiare prin care operatorul se acopera contra efectelor riscurilor care ameninta valoarea de piata a titlurilor din componenta portofoliului .Astfel, atunci cand operatorul se teme de o scadere generala a cursurilor titlurilor detinute sau pentru care are incheiate tranzactii de cumparare, el va vinde titluri. Daca scaderea de cur[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Piata de capital si burse de valori

Operatiile de hedging constau in vanzarea-cumpararea de titluri financiare prin care operatorul se acopera contra efectelor riscurilor care ameninta valoarea de piata a titlurilor din componenta portofoliului .Astfel, atunci cand operatorul se teme de o scadere generala a cursurilor titlurilor detinute sau pentru care are incheiate tranzactii de cumparare, el va vinde titluri. Daca scaderea de curs se va realiza efectiv, valoarea portofoliului sau va scadea, dar va fi compensata de castigul obtinut prin vanzarea realizata cand nivelul cursului era mai ridicat.

Daca pe piata se va inregistra o crestere a cursului, valoarea portofoliului va creste, dar va fi compensata de pierderea inregistrata din vanzarea facuta in scop de hedging, ca urmare a faptului ca operatorul nu a preconizat evolutia reala a cursului .
Deci, in cazul operatiunilor de hedging se evita pierderile, dar nu se realizeaza nici castiguri daca evolutia cursurilor nu a fost cea prevazuta de operator .

Pentru protejarea unui portofoliu de titluri contra riscului variatiilor de curs, cea mai potrivita solutie este stabilirea unei structuri diversificate a acestuia deoarece astfel cresterile de curs ale unor titluri vor compensa, total sau partial, scaderile de curs inregistrate de alte titluri .
Reprezinta operatiune bursiera fara risc, constand in cumpararea unui activ financiar pe o piata unde cursul sau este mai scazut si vinderea sa simultana sau imediata pe o alta piata unde in acel moment cursul sau este mai ridicat .

Deoarece aceasta operatiune nu implica nici un fel de risc, operatorul se poate multumi si cu diferente mici de curs, cu conditia ca acestea sa fie mai mari decat cheltuielile bursiere .Arbitrajul de titluri se deosebeste de speculatie prin faptul ca, realizandu-se pe baza unor cursuri cunoscute existente la un moment dat, nu se poate solda decat cu castig, de asemenea cunoscut inaintea efectuarii operatiunii. Arbitrajul se deosebeste si de plasamentul simplu, desi ambele se realizeaza in functie de situatia cursurilor la un moment dat, deoarece el reprezinta, de fapt, fie o succesiune de plasamente, fie plasamente concomitente, dar in sensuri diferite (vanzare si cumparare) .
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Economie

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.