Piata comuna

3x puncte

categorie: Istorie

nota: 9.87

nivel: Liceu

Art. 48 al Tratatului de la Roma prevedea crearea conditiilor pentru realizarea liberei circulatii a persoanelor pe teritoriul Comunitatii (eliminarea discriminarilor bazate pe nationalitate intre lucratorii tarilor member cu privire la ocuparea unui loc de munca, remunerare, conditiile de munca)-1964- primele masuri in directia asigurarii libertatii de miscare a lucratorilor - dreptul posesorilor[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Piata comuna

Art. 48 al Tratatului de la Roma prevedea crearea conditiilor pentru realizarea liberei circulatii a persoanelor pe teritoriul Comunitatii (eliminarea discriminarilor bazate pe nationalitate intre lucratorii tarilor member cu privire la ocuparea unui loc de munca, remunerare, conditiile de munca)-1964- primele masuri in directia asigurarii libertatii de miscare a lucratorilor - dreptul posesorilor de profesii liberale (medici, farmacisti etc.) de a practica meseria in oricare dintre tarile membre.

Pana in 1968 toate tarile introdusesera reglementari cu privire la libera circulatie a lucratorilor: egalitatea de tratament a cetatenilor din statele UE in ceea ce priveste angajarea in munca, salarizarea si conditiile de munca. Mobilitatea geografica: dreptul cetatenilor UE de a se stabili in oricare dintre statele membre si de a lucra acolo.
Mobilitatea profesionala: exercitarea libera de catre cetatenii UE a profesiunii lor, acolo unde doresc sa faca acest lucru. In general, tratamentul de care beneficiaza lucratorii unui alt stat comunitar este acelasi cu cel aplicat lucratorilor nationali: au drept la acelasi salariu, precum si drept egal la reorientare profesionala, acces la centrele de formare profesionala, la indemnizatia de somaj etc.

Dreptul de a se integra: lucratorul beneficiaza de toate avantajele sociale oferite de tara de primire: locuinta, sindicate, ajutoare sociale pt el si familia sa. Membrii familiei lucratorului au dreptul sa desfasoare activitate remunerata in statul respectiv, iar copii au acces la educatie si pregatire profesionala in aceleasi conditii cu cei din tara de primire. Dispozitiile comunitare in ceea ce priveste securitatea sociala, garanteaza tuturor lucratorilor si membrilor familiei lor o protectie sociala suficienta in caz de boala, invaliditate, batranete, accident de munca sau boala profesionala, somaj, decesul unui membru al familiei etc.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Istorie

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.