Piata cardurilor de debit in Romania

3x puncte

categorie: Economie

nota: 9.57

nivel: Facultate

Este un fisier tip doc si are 16 pagini.

Prezentare generala despre cardul de debit, comparatie intre dobanzi la diferite banci, grafice.

1. Privire de ansamblu asupra cardurilor de debit din Romania

Cardul de debit reprezinta un instrument de plata fara numerar, ce poate fi utilizat atat la nivel national cat si international, atat pentru achizitionare[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Piata cardurilor de debit in Romania

Este un fisier tip doc si are 16 pagini.

Prezentare generala despre cardul de debit, comparatie intre dobanzi la diferite banci, grafice.

1. Privire de ansamblu asupra cardurilor de debit din Romania

Cardul de debit reprezinta un instrument de plata fara numerar, ce poate fi utilizat atat la nivel national cat si international, atat pentru achizitionarea de bunuri si servicii in locurile de acceptare, cat si pentru ridicarea de numerar de la ATM sau institutii de credit. Totodata cardul poate fi folosit si pentru interogarea soldului, schimbarea codului PIN, transfer de bani intr-un alt cont sau pentru plata facturilor la utilitati.

Cardul de debit il face pe detinatorul sau sa aiba acces permanent, 24 de ore din 24, sapte zile pe saptamana, la contul sau. De asemenea acesta beneficiaza de asistenta permanenta si de cele mai multe ori gratuita, la care poate apela in caz de furt sau pierdere al cardului, precum si in alte situatii exceptionale. Cardul poate fi utilizat doar de catre detinatorul legal al acestuia si numai pana la data expirarii sale, pentru o serie de operatiuni mai mult sau mai putin complexe intre care se numara:

Plata bunurilor si serviciilor furnizate catre comerciantii acceptati, utilizand codul PIN sau numarul de card si codul CVV de 3 cifre inscris pe dosul cardului in cazul tranzactiilor realizate pe internet.

Obtinerea de numerar de la ATM-urile bancare care au afisate marcile de acceptare ale cardului, utilizand codul PIN pentru exprimarea consimtamantului.
Realizarea operatiunilor de schimb valutar.

Obtinerea de informatii privind soldul contului de la automatele bancare pe baza codului PIN.

Tranzactiile realizate cu cardul de debit se pot efectua numai in limita disponibilitatilor existente in cont, asta daca detinatorul nu beneficiaza si de un descoperit de cont.

Detinatorul unui card de debit este obligat in Romania sa asigure pastrarea in bune conditii a cardului, astfel incat acesta sa nu fie pierdut, furat, deteriorat sau sa intre in posesia unor alte persoane decat cele indreptatite sa il detina. De asemenea atat banca, cat si posesorul cardului se obliga sa nu divulge PIN-ul nimanui, astfel incat sa se evite fraudele efectuate cu carduri bancare.

1.1 Evolutia numarului de carduri de debit

In Romania toate bancile comerciale ofera consumatorilor proprii posibilitatea de a intra in posesia unui card de debit, respectand termenii si conditiile particulare impuse de catre fiecare institutie de credit in parte. Cardul de debit a patruns relativ tarziu pe piata bancara din tara noastra, dupa cativa ani buni de democratie si tot in aceasta maniera usor incetinita isi continua si timida expansiune.

Eforturile bancilor de a atrage tot mai multi consumatori pentru acest produs bancar nu au ramas fara ecou, dar totodata nu putem sa nu remarcam faptul ca din acest punct de vedere mai sunt inca multe progrese de realizat atat in mediul urban cat mai ales in cel rural. Usor sceptici pe "banii din cutie" si cu mari semne de intrebare din punct de vedere al sigurantei tranzactiilor realizate prin intermediul cardului bancar, romanii au ramas si aici in urma celorlalti europeni.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Economie

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.