Piata asigurarilor in UE

5x puncte

categorie: Economie

nota: 9.24

nivel: Liceu

Organizațiile de asigurare de tip mutual nu urmăresc obținerea de profit, ci întrajutorarea membrilor lor, și se desfășoară pe baza principiului mutualității. Fiecare membru are calitatea de asigurat și asigurător. Ca asigurat fiecare membru al grupului participă la formarea fondului comun de asigurare, cu contribuția ce i-a fost stabilită. Cu acest fond sunt acoperite daunele suferite la asigurăr[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Piata asigurarilor in UE

Organizațiile de asigurare de tip mutual nu urmăresc obținerea de profit, ci întrajutorarea membrilor lor, și se desfășoară pe baza principiului mutualității. Fiecare membru are calitatea de asigurat și asigurător. Ca asigurat fiecare membru al grupului participă la formarea fondului comun de asigurare, cu contribuția ce i-a fost stabilită. Cu acest fond sunt acoperite daunele suferite la asigurările de bunuri și răspundere civilă și sunt plătite sumele asigurate la asigurările de persoane.

Tontinele, după numele bancherului italian Lorenzo Tonti din secolul al XVII lea, sunt asociații constituite pe o perioadă determinată de timp, în care membrii contribuie la fondul comun cu o cotizație anuală, care variază în funcție de vârstă. După ce termenul expiră, sumele constituite din cotizații pe parcursul perioadei determinate se împart între membrii supraviețuitori. Asociații asemănatoare se organizează și pentru cazurile de deces.
Legătura dintre asigurat și asigurători se realizează direct prin personalul de specialitate al societaților comerciale de asigurări, apoi se realizează prin intermediul membrilor organizațiilor de asigurare mutuală sau prin agenții intermediari( brokeri).

I.3. CARACTERISTICILE PIEȚEI DE ASIGURARE

Din anul 1991, în România societățile de asigurare, societățile de asigurare și reasigurare și societățile de reasigurare vor desfășura activitatea de asigurări, dar sunt și societăți de intermediere care negociază și încheie contracte de asigurare și reasigurare sau prestează alte servicii de specialitate pentru societățile menționate mai sus.

Aceste societăți pot avea capital de stat, privat sau mixt, iar persoanele juridice străine ce vor să constituie în România societăți de asigurare cu capital integral străin, nu pot face acest lucru, decât în asociere cu persoanele juridice sau fizice de origine română.Aceștia pot înființa doar reprezentații în țara noastră.
Este important de precizat ce fel de piață de asigurări există în România:perfectă sau imperfectă.
Caracteristicile pieței perfecte sunt omogenitatea produsului, transparența și atomizarea pieței, libertatea de intrare-ieșire a participanților pe (și de pe) piață și descentralizarea deciziilor.

Omogenitatea produsului
Pe piața asigurărilor se comercializează mai multe tipuri de produse sau servicii, și anume asigurări împotriva diferitelor riscuri. Însă un anumit produs(o asigurare) nu poate fi înlocuit cu alt produs(o altă asigurare). De exemplu, produsul "asigurarea automobilelor împotriva riscului de avarii(autocasco)" nu poate fi înlocuit cu produsul "asigurarea de răspundere civila auto"și cu atât mai puțin cu"asigurarea bunurilor gospodărești" ori cu "asigurarea de viață".
Concurența pe piața asigurărilor constă între societăți comerciale de asigurare cu același profil care "vând" același tip de produs, adică încheie asigurări împotriva aceluiași risc.
Din 1991, potrivit legii, sunt zece categorii de societăți de asigurare pe care societățile de asigurări le pot practica în țara noastră și anume: de viață, de persoane, altele decât cele de viață, de autovehicule, maritime și de transport, de aviație, de incendiu și alte pagube la bunuri, de răspundere civilă, de credite și garanții, de pierderi financiare din riscuri asociate, agricole.

Transparența pieței
Persoanele fizice și juridice, nefamiliarizate cu problemele asigurărilor, nu conștientizează avantajele ce le oferă un contract de asigurare, ce raport există între prima datorată și indemnizația obtenabilă în caz de sinistru.Atunci aceste persoane văd cota de primă pentru bunul sau persoana ce se dorește a fi asigurată, nu sunt convinși de avantajele date de contractul de asigurare. Ei trebuie să se adreseze unui agent de vânzare, în vederea luării unei decizii, de la care obține mai multe informații.

Atomizarea pieței
Pentru ca o piață să fie atomizată, ea trebuie să reunească un număr mare de ofertanți și de solicitanți, astfel încât între aceștia să nu aibă loc nici o influență de o manieră sensibilă pentru funcționarea pieței.

Libertatea de intrare-ieșire a participanților pe (și de pe) piață

Piața este locul unde poate să vină oricine dorește să vândă sau să cumpere ceva și să rămână acolo atâta timp cât are interes să o facă. Piața asigurărilor nu este o piață închisă, ci una în continuă mișcare, datorită creșterii sau scăderii numărului organizațiilor de asigurare, și este supravegheată de autoritățile publice,mai precis de un organ specializat ce funcționează pe langă Ministerul Finanțelor, Ministerul Industriei și/sau Comerțului ori pe langă altă instituție a administrației centrale de stat.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Economie

CAUTA REFERAT

TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.