Piata Charles de Gaulle - scurt istoric

5x puncte

categorie: Istorie

nota: 10.00

nivel: Liceu

Regele Carol al II-lea cedeaza puterea Generalului Ion Antonescu La 6 septembrie 1940. Faptul ca exista o intelegere intre Antonescu si legionari a impus o redenumire a Pietei Jianu. Asadar, Piata Jianu s-a transformat in Piata Adolf Hitler.Numele Fuehrerului a stat putina vreme pe placute, intrucat dupa 23 august 1944, piata a revenit la numele sau initial. "abolirea" monarhiei la 30 decembrie 19[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Piata Charles de Gaulle - scurt istoric

Regele Carol al II-lea cedeaza puterea Generalului Ion Antonescu La 6 septembrie 1940. Faptul ca exista o intelegere intre Antonescu si legionari a impus o redenumire a Pietei Jianu. Asadar, Piata Jianu s-a transformat in Piata Adolf Hitler.Numele Fuehrerului a stat putina vreme pe placute, intrucat dupa 23 august 1944, piata a revenit la numele sau initial. "abolirea" monarhiei la 30 decembrie 1947 a "abolit" si Piata Jianu, care a devenit Piata Generalissim I. V. Stalin lucru datorat faptului ca URSS devenise noua aliata a Romaniei dupa razboi. La intrarea in Parcul Herastrau (fostul Parc National Regele Carol al II-lea) a fost amplasata o statuie a "tatucului popoarelor.

la destalinizarea de la inceputul anilor '60, statuia a disparut in mod misterios, iar Piata Stalin a devenit Piata Aviatorilor, numita asa dupa statuia Eroilor Aerului, ce se gaseste in apropiere. Mai tarziu, si statia de metrou adiacenta a preluat denumirea pietei.
Dupa 1989, s-a considerat ca piata are nevoie de un nou nume, asa ca pe fondul prieteniei traditionale romano-franceze, Piata Aviatorilor a fost redenumita Piata Charles de Gaulle, fost presedinte al Frantei si o figura importanta a Rezistentei Franceze din timpul ocupatiei naziste.

De asemenea au loc modificari si la nivelul geometriei pietei adauganduse in centrul ei un rod care determina ca circulatia din piata sa fie de tip sens giratoriu.dupa caderea dictaturii in zona incep sa apara diferite constructii noi, printre care Banca Franco-Romana si Hotel Helvetia claustrate de un regim pana atunci slab permisiv.
In rondul din centrul pietei a aparut in anul 1997 Crucea secolului, cunoscuta printre bucuresteni drept "banutul" sau "nasturele", o forma lenticulara, in centrul careia este o cruce alcatuita perforatii romboidale.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Istorie

CAUTA REFERAT

TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.