Piata - concurenta si preturi

3x puncte

categorie: Economie

nota: 9.85

nivel: Facultate

Concurenta reprezinta o competitie intre interesele convergente ale agentilor economici dar marcate de raritatea resurselor. Raritatea determina trasatura unui bun de fi "concurent" sau "non-concurent". Un bun este conurent in conditiile in care consumul sau de catre un individ poate fi afectat de consumul unui alt individ aditional care are acelasi interes. Daca, insa, aparitia unui nou consummat[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Piata - concurenta si preturi

Concurenta reprezinta o competitie intre interesele convergente ale agentilor economici dar marcate de raritatea resurselor. Raritatea determina trasatura unui bun de fi "concurent" sau "non-concurent". Un bun este conurent in conditiile in care consumul sau de catre un individ poate fi afectat de consumul unui alt individ aditional care are acelasi interes. Daca, insa, aparitia unui nou consummator nu afecteaza consumul initial al unui individ, bunul este non-concurent.

Functiile de baza ale concurentei:Reprezinta un filtru al eficientei economice: numai agentii economici rationali care dau dovada de capacitate de alocare optima a resurselor reusesc sa se mentina pe piata oferind spre desfacere produse si servicii care indeplinesc cat mai mult din cerintele consumatorilor.

Stimulent fundamental al actiunii agentilor economici, presiunea exercitata de concurenta nu permite celor ce vor sa domine piata sa fie indolenti, lenesi, indiferenti la progres tehnic si calitate; castigul cel mai mare este de partea consumatorilor.Concurenta perfecta reprezinta un model idealizat, theoretic, cu importantta deosebita in mecanismul intelegerii functionarii pietei concurentiale. Trasaturile acesteia sunt:Atomicitatea pietei;Omogenitatea perfecta a bunurilor;Fluiditatea perfecta a cererii si a ofertei;libertatea de a intra sau de a iesi de pe piata a oricarui bun;adaptarea spontana a ofertei la cerere;mobilitatea perfecta a factorilor de productie
absenta barierelor de orice fel (economice, administrative, politice)

Transparenta perfecta
In viata de zi cu zi nici un sistem economic nu este si nici nu poate fi perfect, ci doar, in cel mai bun caz, perfectibil. Una sau mai multe dintre conditiile concurentei perfecte lipseste si, prin urmare, se poate vorbi de piata cu concurenta imperfecta, ale carei principale forme sunt:Piata monopolistica - este una dintre cele mai intalnite forme concurentiale, avand ca principala trasatura lipsa omogenitatii produselor.Piata de oligopol - este un tip de concurenta intalnit pe pietele unde sunt putini ofertanti, ceea ce determina capacitatea lor de a influenta deciziilor celorlalti.Piata de monopol - este varianta cea mai grava a concurentei imperfecte, atunci cand un singur producator are control total asupra pretului pe o piata.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Economie

CAUTA REFERAT

TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.