Petrolul si gazele naturale

2x puncte

categorie: Chimie

nota: 8.18

nivel: Liceu

Petrolul si Gazele Naturale

„Vă voi vorbi despre oamenii petrolului și despre sufletul lor mai negru și mai inflamabil decât petrolul. Eu nu iubesc petrolul când ajunge esența pură în eprubete, ci îl iubesc așa cum iese din pământ și prin procedee murdare, îl iubesc cu furie, cu pasiune și vreau să cânt spița mea blestemată de oameni ai petrolului [...]“ (Poem petrolifer[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Petrolul si gazele naturale

Petrolul si Gazele Naturale

„Vă voi vorbi despre oamenii petrolului și despre sufletul lor mai negru și mai inflamabil decât petrolul. Eu nu iubesc petrolul când ajunge esența pură în eprubete, ci îl iubesc așa cum iese din pământ și prin procedee murdare, îl iubesc cu furie, cu pasiune și vreau să cânt spița mea blestemată de oameni ai petrolului [...]“ (Poem petrolifer - Geo Bogza).

In ultimii ani s-a redus considerabil volumul schimbului de marfuri ruso-roman. In galantarele din Rusia nu se mai vad produse romanesti, iar balanta relatiilor de comert exterior nu inclina in favoarea Romaniei. Si totusi, Romania are nevoie ca si mai inainte de agentii energetici ai Rusiei, iar Rusia este interesata de produsele traditionale ale exportului romanesc. Un exemplu incurajator pentru inviorarea relatiilor il constituie participarea Rusiei la procesul de privatizare din Romania.

Concernul rusesc LUKOIL a preluat 51 la suta din actiunile marii rafinarii PETROTEL, de la Ploiesti. Uzina lucreaza acum cu petrol rusesc, au fost pastrate locurile de munca, LUKOIL s-a angajat sa achizitioneze in fiecare an pentru intreprinderile ei utilaje romanesti de prelucrare a titeiului in valoare de 10 milioane de dolari. De LUKOIL sunt legate si calculele Romaniei privind transportul petrolului din Marea Caspica, prin portul Constanta, catre vestul Europei.

Este in curs de realizare cooperarea intre GAZPROM din Rusia, ROMGAZ din Romania si Compania americana GOWARD ENERGY, in scopul sporirii capacitatii de transport al gazelor naturale prin Romania. Ambele parti lucreaza la o serie de alte proiecte reciproc avantajoase in cadrul Comisiei mixte de colaborare economica si tehnico-stiintifica. Interesele obiective de buna vecinatate si colaborare economica isi pastreaza importanta lor - considera Moscova. Acest lucru este inteles si in Romania.

În secolul XX întreaga industrie și civilizație s-au bazat pe energia furnizată de petrol. Rezervele de țiței au dus însă și la conflicte internaționale, iar utilizarea lui a cauzat poluare și daune mediului înconjurător.

Titeiul sau petrolul brut constituie una dintre principalele bogatii naturale ale tarii noastre. Zacaminte mari de de titei se gasesc in judetele :Bacau,Prahova, Arges si Gorj.

De altfel, trebuie sa amintim ca Romania este o tara cu o traditie de netagaduit in domeniul petrolului si al gazelor, inscriindu-se, multa vreme, in elita producatorilor si exportatorilor mondiali de titei si utilaje petroliere. In acelasi context, sa nu uitam ca Timisoara a fost primul oras european care s-a bucurat de iluminatul cu gaz natural.

În comparație cu minereul de fier, aur, argint sau sare, pentru care există referiri celebre cum e cea a lui Herodot, mărturiile despre petrol sunt mult mai sărace, urmare și a utilizării lui la scară mai redusă. În fapt, chiar și la începutul secolului al XIX-lea, când codicele lui Caragea și Colimachi scuteau de zeciuială păcurarii, petrolul avea puține întrebuințări.

Din țiței se extrăgea doar păcura groasă, restul fiind considerat fără valoare. Se folosea doar la unsul osiilor, ca medicament pentru bolile de plămâni și de piele și, pe scară redusă, la iluminatul convoaielor de care sau al unor locuințe boierești. Distileria de țiței (găzărie) realizată de Teodor Mehedințeanu, în 1857, la Râfov lângă Ploiești, marchează începutul exploatării la nivel industrial a petrolului românesc, precum și etapa petrolului lampant.

Denumită „Lumina“, găzăria avea o capacitate de 2 700 de tone pe an, obținând la licitație iluminatul public al capitalei. În statistica mondială a anului 1857, România apare înregistrată cu 1 977 barili de țiței (275 de tone), fiind în plus singura țară din lume care figurează cu o astfel de producție pentru anii 1857 și 1858 (S.U.A. apar în statistici abia în 1859).

Încă la începutul anului 1857, la Ploiești intră în funcțiune prima „Fabrică de gaze“ a lui Marin Mehedințeanu, prima atât din România, cât și - la acea dată - din lume. Cu lampantul obținut aici, Bucureștiul și-a iluminat străzile, devenind primul oraș al lumii iluminat public cu acest produs. Petrolul bănățean apare mult mai târziu: conform mărturiilor unor octogenari autohtoni, rezultă că încă în timpul războiului, în 1944, germanii săpau puțuri în zona de vest, pe aliniamentul Teremia Mare, Valcani, Cenad, Nădlac, Turnu, rămase însă neexploatate ca urmare a situației tulburi. Inițial abandonate, puțurile au făcut obiectul unor cercetări abia în 1963-1965.

Forajul a demarat în perimetrul respectiv în 1965, doi ani mai târziu fiind pusă în exploatare prima sondă, la Valcani. Se pun în evidență zăcămintele de la Turnu (județul Arad), Șandra, Călacea și Satchinez, creându-se astfel perspectiva conturării unui bazin petrolifer. Suficient pentru ca, la 1 octombrie 1968, prin ordinul Ministrului Petrolului, să se înființeze Schela de Extracție cu sediul în Timișoara, prin desprinderea sectoarelor din vest aparținând Schelei de Extracție Craiova din cadrul Trustului Târgu Jiu. Se angajează acum, prin transfer, primii 34 de salariați: muncitori, tehnicieni, ingineri și economiști; se primesc și primele 20 de apartamente în zona Calea Șagului, ca fond de locuințe pentru petroliști.

La 31 decembrie 1968, Schela de Extracție Timișoara dispunea de un fond de mijloace fixe de 550 de mii de lei, un numeric de 86 de persoane și o producție fizică de 173 627 tone de țiței și 75 317 mii mc de gaze. Astăzi, Sucursala Timișoara a S.N.P. Petrom are în componență Schela de Producție Arad și Schela de Producție Timișoara, cuprinzând circa 1 600 de angajați. Între cele două date, exact 35 de ani de activitate a celor împătimiți de fascinația aurului negru, și perspectiva a încă unui deceniu de exploatare, la atât fiind dimensionate, în actualul ritm de extracție și cu tehnologia de azi, rezervele de țitei ale Câmpiei de Vest.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Chimie

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.