Petrolul si carbunii

5x puncte

categorie: Geografie

nota: 9.69

nivel: Liceu

Chimizarea petrolului

Fractiile principale obtinute in urma distilarii pot fi folosite ca atare sau pot fi supuse unor procedee de rafinare avansata, cu scopul de a obtine produse noi. Prelucrarea petrolului se mai numeste chimizare.

Chimizarea petrolului se poate face prin:

-procedee fizice: distilarea sub presiune si distilarea sub vid;
-pro[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Petrolul si carbunii

Chimizarea petrolului

Fractiile principale obtinute in urma distilarii pot fi folosite ca atare sau pot fi supuse unor procedee de rafinare avansata, cu scopul de a obtine produse noi. Prelucrarea petrolului se mai numeste chimizare.

Chimizarea petrolului se poate face prin:

-procedee fizice: distilarea sub presiune si distilarea sub vid;
-procedee chimice: cracare catalitica, la ≈440C; cracare la temperatura ridicata (≈800C); reformare catalitica.

Cu exceptia fractiei >C20, toate celelalte fractii petroliere sunt transformate in benzine de calitate superioara. Toate fractiile petroliere sunt transformate in compusi care sunt la randul lor materii prime pentru diferite ramuri industriale (vezi fig. 2. 125). Produsele obtinute la rafinarea petrolului sunt transportate, cel mai ieftin si practic prin conducte de mare capacitate, numite oleoducte, de la rafinarie spre centre, fie pentru comercializarea (cazul combustibililor si a benzinelor), fie pentru prelucrarea ulterioara (cazul compusilor care sunt folositi ca materie prima).

Extractia si transportul petrolului brut precum si a produsilor otinuti prin rafinarea acestuia sunt riguros supravegheate cu scopul asigurarii calitatii mediului inconjurator. De activitatile de urmarire si control al calitatii mediului raspund in egala masura rafinariile, transportatorii, administratia locala si guvernamentala

Benzine. Cifra octanica

La inceputul secolului benzinele obtinute la rafinarea petrolului aveau cifra octanica in intervalul 50-60, ceea ce facea dificil demarajul autovehiculelor. Studiile au aratat ca tetraetil-plumbul este un aditiv ideal pentru cresterea calitatii benzinei si a performantelor autovehiculelor. In anul 1939 cifra octanica a benzinei comerciale era de 78; in anii 90 cifra octanica varia intre 95 si 98. Gazele eliminateprin arderea benzinelor aditivate cu tetraetil-plumb contin oxid de plumb , compus cu toxicitate mare, nociv atat petru om cat si pentru flora si fauna.

Inca din anii 70 in Statele Unite s-a obtinut o benzina cu cifra octanica 98 care nu contine tetraetil-plumb numita benzina fara plumb.
Benzina fara plumb se aditiveaza cu saruri de potasiu sau eteri. Consiliul Europei a stabilit inca din anul 1998 ca autovehiculele sa fie echipate cu motoare care folosesc benzina fara plumb, in scopul prezervarii ecosistemelor si a cresterii calitatii aerului, apei solului si subsolului prin eliminarea factorului poluant-oxid de plumb.

CARBUNII

Carbunii naturali sunt combustibili fosili, formati ca si petrolul, prin acumularea si depozitarea resturilor vegetale si animale la nivelul suprafetelor uscate ale scoartei tereste. Procentul de carbon este un criteriu de clasificare a carbunilor in:

- superiori, varietati precum antracitul, huila si lignitul, care au procent de carbon mare si putere calorica mare;
- carbuni inferiori, precum carbunele brun si turba, care au un procent de carbon mic si putere calorica mica.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Geografie

CAUTA REFERAT

TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.