Petrolul brut sau titeiul

1x punct

categorie: Geografie

nota: 9.18

nivel: Facultate

Substantele organice astfel formate, numite bitumuri, au fost apoi acoperite de straturi de argila si alte materiale impermeabile. O dovada in sprijinul originii biologice a petrolului este faptul ca zacamintele de petrol sunt intotdeauna insotite de apa sarata si contin in mici cantitati unele substante care nu pot proveni decat din fiinte vii (produsi de descomunere a clorofilei si altele). De o[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Petrolul brut sau titeiul

Substantele organice astfel formate, numite bitumuri, au fost apoi acoperite de straturi de argila si alte materiale impermeabile. O dovada in sprijinul originii biologice a petrolului este faptul ca zacamintele de petrol sunt intotdeauna insotite de apa sarata si contin in mici cantitati unele substante care nu pot proveni decat din fiinte vii (produsi de descomunere a clorofilei si altele). De obicei petrolul se deplaseaza din roca muma in care s-a format, in zacaminte secundare, din care este extras in prezent. Zacamintele de petrol exploatabile se gasesc la adancimi variind dupa regiune de la cateva sute la peste 4000 metri.Fig. 1 Sectiunea schematica printr-un zacamant de petrol

1. roca impermeabila, 2. gaze, 3. petrol, 4. apa sarata
Extractia petrolului. Petrolul brut din zacaminte se extrage cu ajutorul sondelor. Daca sonda atinge stratul de petrol, asa cum se reprezinta in figura 1, petrolul brut este impins in afara de presiunea gazului aflat in partea superioara, intocmai ca apa gazoasa dintr-un sifon. Daca stratul gazos natural a fost evacuat, petrolul este scos la suprafata prin pompare sau prin comprimare de gaze.

Compozitia petrolului. Petrolul este un amestec foarte complicat de hidrocarburi cu molecule de diferite marimi, incepand de la metan pana la hidrocarburi cu mase moleculare foarte mari. Compozitia petrolului variaza de la un zacamant la altul. Toate titeiurile sunt insa amestecuri din trei clase de hidrocarburi si anume: hidrocarburi saturate aciclice (alcani), hidrocarburi saturate ciclice (cicloalcani; cicloalcanii din petrol se numesc si naftene) si hidrocarburi aromatice. In petrol nu se gasesc hidrocarburi nesaturate.

Petrolul din ex U.R.S.S. este bogat in hidrocarburi ciclice, petrolul nord-american contine in special alcani, iar cel din Kalimantan este bogat in hidrocarburi aromatice. Petrolul romanesc are o compozitie intermediara.Nici un petrol nu a fost separate inca in toate componentele sale, in numar de cateva sute. Sunt cunoscute cel mai bine fractiunile de petrol cu puncte de fierbere mai scazute avand molecule mai mici.

Din clasa alcanilor au fost identificate majoritatea hidrocarburilor cu catena normala de la un atom de carbon la 50 atomi de carbon in molecula. Aceste hidrocarburi sunt insotite de izomerii lor cu catena ramificata. Clasa alcanilor este reprezentata de ciclopentan si ciclohexan, precum si de derivatii lor substituiti cu grupe alchil. In fractiunile superioare de petrol se gasesc si hidrocarburi cu mai multe cicluri in molecula.

Se obisnuieste sa se clasifice titeiul dupa continutl lor in parafina (alcanii cu catena normala de la circa douazeci la circa treizeci de atomi de carbon in molecula). Astfel se disting titeiuri parafinoase avand un continut ridicat de parafina, titeiuri semiparafinoase si titeiuri asfaltoase sarace in parafin dar bogate in asflat.
Titeiurile contin si mici cantitati de acizi organici (acizi naftenici sub 1%), iar unele contin si sulf (pana la 3%). Acesta din urma trebuie indepartat in cursul prelucrarii caci da prin ardere bioxid de sulf (un gaz corosiv).
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Geografie

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.