Petroleos de Venezuela

7x puncte

categorie: Geografie

nota: 10.00

nivel: Facultate

Independenta totala a fost castigata in 1821 cand armata lui Simon Bolivar a castigat batalia de la Carabobo impotriva Spaniei si a instaurat Republica Columbia formata din Venezuela, Ecuador si Columbia. Venezuela a facut parte din Columbia pana in 1829 cand a devenit o natiune independenta. O serie de dictaturi, lovituri de stat si razboaie civile au caracterizat istoria acestei tari mai mult de[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Petroleos de Venezuela

Independenta totala a fost castigata in 1821 cand armata lui Simon Bolivar a castigat batalia de la Carabobo impotriva Spaniei si a instaurat Republica Columbia formata din Venezuela, Ecuador si Columbia. Venezuela a facut parte din Columbia pana in 1829 cand a devenit o natiune independenta. O serie de dictaturi, lovituri de stat si razboaie civile au caracterizat istoria acestei tari mai mult de un secol, pana in 1958, cand cea de-a zecea junta militara si-a indeplinit promisiunile de democratie prezidand alegerile electorale libere.

O data cu alegerea lui Romulo Betancourt in 1958, tara a inceput o perioada de 30 de ani de stabilitate politica si crestere economica. Alegerile electorale erau tinute din cinci in cinci ani si, cu exceptia a doua tentative de lovituri de stat in 1992, o traditie de transfer pasnic a puterii politice a fost stabilita. Din aceasta cauza, Venezuela a castigat reputatia de a fi tara cea mai stabila politic din America de Sud.

Avand cele mai mari rezerve de petrol din lume in afara Golfului Persan, Venezuela a beneficiat din punct de vedere economic de escaladarea preturilor petrolului intre anii 1970 si 1980. Totusi, in 1989, scaderea preturilor petrolului si cresterea datoriilor externe l-a fortat pe noul presedinte Carlos Andres Perez sa impuna un program economic de austeritate. Cu averea natiunii concentrata in mainile elitei privilegiate, populatia medie a facut fata cresterii dramatice a inflatiei, somajului si saraciei.

In decembrie 1993, a fost reales fostul presedinte, Rafael Caldera, care a promis sa puna capat coruptiei guvernului, sa stabilizeze economia si sa incetineasca eforturile de privatizare incepute de Perez. Aproape imediat, Caldera a impus controlul pretului si a pietei - control la care presiunile publice l-au determinat sa renunte. In ciuda diferitelor interventii guvernamentale in timpul anilor `90, cresterea spectaculoasa a inflatiei (103% in 1996) si continuarea masurilor de austeritate au dus la izbucnirea unor greve largi raspandite. Toate acestea au dus la scaderea nivelului de trai a majoritatii venezuelenilor.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Geografie

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.