Petrol in Venezuela

7x puncte

categorie: Economie

nota: 10.00

nivel: Facultate

O schimbare economica a anilor 1990 a fost principalul aspect pe care s-a concentrat campania electorala prezidentiala a lui Hugo Chavez Frias in 1998. Campania populista a lui Chavez a dus la o mare crestere a salariilor, un moratoriu de replatire a datoriilor externe, o cadere a coruptiei si o revizuire a structurii politice mult dominata de Partidul Democrat de Actiune (Action Democtratic Part[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Petrol in Venezuela

O schimbare economica a anilor 1990 a fost principalul aspect pe care s-a concentrat campania electorala prezidentiala a lui Hugo Chavez Frias in 1998. Campania populista a lui Chavez a dus la o mare crestere a salariilor, un moratoriu de replatire a datoriilor externe, o cadere a coruptiei si o revizuire a structurii politice mult dominata de Partidul Democrat de Actiune (Action Democtratic Party - AD) si de Partidul Social Crestin (Social Christian Party - COPEI). In decembrie 1998, Chavez a castigat alegerile prezidentiale cu 56% din voturi.

Alianta lui, Polul Patriotic (Polo Patriotico) care a grupat partidele Movimiento Quinta Republica (MRV), Patria Para Todos (PPT) si Movimiento Socialismo (MAS), a castigat alegerile congresului in noiembrie 1998. In schimb, Partidul Democrat de Actiune si Partidul social Crestin nu au mai avut multi sustinatori.
O dramatica redefinire a peisajului politic a avut loc in Venezuela dupa ce Hugo Chavez si-a asumat presedentia in februarie 1999. Fiind aprobat intr-un referendum popular tinut in aprilie 1999, o Adunare Constituenta a fost aleasa in iulie, cu 94% din locuri dominate de alianta Polul Patriotic (PP) a lui Hugo Chavez.

Adunarea si-a asumat autoritatea legislativa sa scrie o noua constitutie, care a fost aprobata cu 71% din voturi intr-un referendum tinut in decembrie 1999. Pe 30 iulie 2000 au fost organizate noi alegeri cu scopul de a reinnoi autoritatea electorala sub noua constitutie. La timpul respectiv, Chavez si alianta Polul Patriotic (Polo Patriotico) au castigat majoritatea de voturi la alegerile congresului si regionale (60%).

Noua constitutie a marit mandatul electoral al presedintelui de la cinci la sase ani si a schimbat numele oficial al tarii in Republica Bolivara Venezuela. Numele oficial scurt al tarii este Venezuela. Capitala Venezuelei este orasul Caracas.
Venezuela a devenit o republica federala compusa din 23 de state, un district federal si o colonie federala alcatuita din 11 grupuri de insule controlate federal in Caraibe. Aceste 11 grupuri au in total 72 de insule individuale.

Presedintele este ales pe 6 ani prin vot direct si poate fi reales pentru un mandat consecutiv. Biroul executiv domina celelalte patru ramuri ale guvernului: legislatia, Consiliul Moral Republican, juridicul si Consiliul Electoral National. Presedintele are puteri mari, inclusiv alegerea si concedierea membrilor cabinetului si controlul asupra politicii stranie. Este seful suprem al armatei si al guvernului. Executivul are autoritatea sa convoace o sesiune speciala a Adunarii Nationale si sa dizolve corpul acesteia in anumite situatii speciale.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Economie

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.