Petre Tutea

3x puncte

categorie: Romana

nota: 10.00

nivel: Liceu

Colaboreaza la diverse publicatii nationaliste, in special la ziarul "Cuvantul" condus de Nae Ionescu, alaturi de Constantin Noica, Mircea Eliade, Radu Gyr, Gheorghe Racoveanu, Mircea Vulcanescu si multi alti intelectuali ce faceau parte din generatia anilor 1930, unde publica numeroase articole, studii de economie si politica.
In cadrul Guvernului National-Legionar instaurat dupa 6 septemb[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Petre Tutea

Colaboreaza la diverse publicatii nationaliste, in special la ziarul "Cuvantul" condus de Nae Ionescu, alaturi de Constantin Noica, Mircea Eliade, Radu Gyr, Gheorghe Racoveanu, Mircea Vulcanescu si multi alti intelectuali ce faceau parte din generatia anilor 1930, unde publica numeroase articole, studii de economie si politica.
In cadrul Guvernului National-Legionar instaurat dupa 6 septembrie 1940, Petre Tutea a indeplinit functia de Sef de Serviciu si apoi Director in Ministerul Economiei Nationale.
Dupa invazia comunista in Romania, Petre Tutea este arestat si condamnat de noul regim mai intai la 5 ani inchisoare (1948-1953), apoi la 18 ani de munca silnica, din care a executat 8 ani (1956-1964) in diverse penitenciare (Bucuresti, Jilava, Ocnele Mari), dar mai ales la Aiud unde era concentrat grosul varfurilor legionare, fiind eliberat in anul 1964 cu sanatatea zdruncinata in urma torturilor repetate la care a fost supus.

Continuu sub observatia agentilor securitatii comuniste dupa eliberarea sa din inchisoare, Petre Tutea a suferit enorm, dar cu stoicism, sicanele repetate ale acestora. Numeroasele descinderi la locuinta sa modesta, au dus la confiscarea a numeroase manuscrise, studii si materiale la care acesta lucra. O "Antropologie Crestina" - studiu de capatai la care Tutea incepuse sa lucreze in ultimii ani ai sai - conceputa schematic in 6 capitole:

1 - Cartea intrebarilor;
2 - Sistemul;
3 - Stilurile;
4 - Matematica;
5 - Fizica - stiinta stiintelor naturii,
6 - Dogmele, insumand circa 1.000 de pagini, ii este in parte confiscata. O parte din manuscrise ii sunt restituite si incep sa fie publicate.

Carti si studii publicate
"Antropologie economica - Perspectivele economice ale Romaniei moderne" (17 medalioane conclusive) in "Cuvantul";"Mircea Eliade". Apare in fascicole in revista "Familia" din Oradea, intre 2 februarie 1990 - 9 septembrie 1990. 75 pag.; editie ulterioara in Biblioteca revistei "Familia", Imprimeria de Vest, Oradea, 1992;"Aristotel si arta" (reflectii estetice). In revista "Familia" (Oradea), nr. 1-2-3 din 1991;
"Intre Dumnezeu si Neamul meu". Fundatia "Anastasia". Editura si Imprimeria "Arta Grafica", Bucuresti, 1992. 400 pag.;"Batranetea si alte texte filosofice". Editura "Viitorul romanesc", Bucuresti, 1992;"Reflectii religioase asupra cunoasterii".

Editura "Nemira", Imprimeria Coresi, Bucuresti, 1992;
"Omul" (tratat de antropologie crestina). Editura "Timpul", Iasi, 1992;
"Philosophia perennis". Editura "Icar". Editura Horia Nicolescu, Bucuresti, 1992;"Proiectul de tratat - Eros". (Prin colaborarea mai multor edituri): Editura "Pronto & Astra" (Brasov), Editura "Thetis" (Bucuresti); Editura Uniunii Scriitorilor din Republica Moldova, cu concursul Asociatiei "Porumbeni", Tipografia Centrala din Chisinau, 1992;"321 de vorbe memorabile ale lui Petre Tutea". Antologiile Humanitas, Editura "Humanitas", Bucuresti, 1993;
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Romana

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.