Pestera ursilor

1x punct

categorie: Geografie

nota: 9.76

nivel: Gimnaziu

     Cea mai spectaculoasa din punct de vedere fosilifer.Se gaseste la marginea satului Chiscau, comuna Pietroasa, judetul Bihor.

      Pestera a fost descoperita īn anul 1975,ca urmare a deschiderii artificiale a golului subteran īn timpul lucrarilor de exploatare a calcarului īn cariera de la Chiscau.Īn putul deschis a coborāt minerul Traian Curta care a parcus galeria de acces[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Pestera ursilor

     Cea mai spectaculoasa din punct de vedere fosilifer.Se gaseste la marginea satului Chiscau, comuna Pietroasa, judetul Bihor.

      Pestera a fost descoperita īn anul 1975,ca urmare a deschiderii artificiale a golului subteran īn timpul lucrarilor de exploatare a calcarului īn cariera de la Chiscau.Īn putul deschis a coborāt minerul Traian Curta care a parcus galeria de acces pāna la Sala Mare.Prima exploatare completa a fost realizata la 20 septembrie 1975 de catre cercul de speologi amatori "Speodava" din orasul dr.Petru Groza. La16 iunie 1980,pestera intra īn circuitul turistic al tarii ca cea dintāi cavitate subterana amenajata la nivelul tehnicii mondiale.Recunoscāndu-se valoarea exceptionala a pesterii,cercetatorii geologi din Bucuresti si Cluj-Napoca,īn colaborare cu Muzeul Tarii Crisurilor din Oradea,mineri din Maramures,muncitori din orasul dr.Petru Groza si din Oradea,un specialist īn corpuri de iluminat din Timisoara au colaborat si au realizat, la Pestera Ursilor amenajarile turistice ,luānd īn acelasi timp masuri specifice de protectie.

      La intrarea īn pestera s-a construit un frumos pavilion cu trei etaje,cuprizānd casa de bilete,sala de asteptare,un muzeu speologic si ghiseu cu obiecte artizanale,carti.

     Galeriile pesterii au forma aproape rectilinie sunt dispuse pe doua etaje,īnsumānd o lungime de 1500 m.Nivelul superior fosil are o lungime de 488 m si este amenajat pt. circulatia turistica,iar cel inferior,temporar activ,lung de 521 m, este declarat rezervatie stiintifica Traseul turistic propiu-zis ofera vizitatorilor chiar de la intrare,posibilitatea de a admira o extraordinara gama de formatiuni stalactitice si stalagmitice,variate ca marime si forme,baldachine si gururi.Formatiuni stalactitice cum sunt aici,asa numitele baldachine,ce pot fi īntālnite īn putine pesteri din lume dau un aspect fermecator pesterii.Atmosfera de basm este īntregita de stalagmitele fosile,extrem de dantelate si avānd grosimi de peste 1m,de stalactitele excentrice,foarte rare, provocate de deplasarea coloanelor de picaturi alimentare, de stalactitele de tip "macaroane" ori de depunerile numite "vermiculatii",printre cele mai frumoase aflate īn pesterile din Romānia.

      Diversitatea stalagmitelor sub forma de statuete,pagode animale-fabuloase-lasa cāmp liber imaginatiei fiecarui vizitator. "Mastodontul", "Draperiile din Galeria Ursilor", "Portalul" "Pagodele", "Lacul cu nuferi" sunt numai cāteva din frumusetile create de natura din pestera.

      Vizita īncepe īn Galeria Ursilor sau Galeria Oaselor, care adaposteste 1500 de piese 140 de cranii si numeroase culcusuri ale ursului de pestera.Pe peretii acestor galerii se observa zgārieturi adānci lasate de labele ursilor,a caror disparitie misterioasa s-ar datora,dupa unele presupuneri, īncalzirii climei,izbucnnirii unei epidemii sau,poate,unui cataclism natural care ar fi blocat iesirile pesterii. Acest urs a disparut cu mai bine de 15000 ani īn urma,atingea frecvent 3 m lungime.

      La capatul galeriei urmatoare, "Emil Racovita" se afla un schelet īntreg de urs expus,īn pozitia īn care l-a suprins moartea. Fosilele altor animale disparute īn urma cu mai multe zeci de mii de ani ( o specie de capra neagra, ibexul, leul si hiena de pestera) descoperite aici,suscita interesul specialistilor. Galeria "Emil Racovita" este o galerie īmpodobita cu numeroase stalagmite, domuri, bazine cu apa, mii de stalactite. Galeria are peretii distantati la 10 -15 m iar bolta ei se situeaza la peste 10 m īnaltime.

      A treia galerie ce poate fi vizitata este Galeria Lumānarilor, unde te īntāmpina o adevarata padure de stalagmite de un alb imaculat si neatins de māna omului.La capatul acestei galerii, poteca turistica īsi face cu greu loc prin desimea concretiunilor si, prelungita cu un tunel articial,lung de 16m,razbate īn cele din urma la suprafata, īncheind astfel traseul vizitabil al pesterii.Traseul subteran este parcurs īn 45 minute. Temperatura īn pestera oscileaza tot anul īn jur de 10 grade.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Geografie

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.