Perspective teoretice si metodologice de abordare a tematicii interculturalitatii in stiintele socio-umane in Romania

3x puncte

categorie: Psihologie

nota: 8.29

nivel: Facultate

Specificul sociologiei romanesti trebuie subliniat, explicat si mai cu seama inteles daca dorim sa argumentam, noi ca sociologi, de ce sociologia romaneasca a abordat tematica relatiilor interetnice, multiculturalitatii si interculturalitatii asa cum rezulta intr-o reconstructie teoretico-metodologica a ei din perspectiva istorica a ultimelor opt decenii. Ori pentru realizarea acestui scop nu treb[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Perspective teoretice si metodologice de abordare a tematicii interculturalitatii in stiintele socio-umane in Romania

Specificul sociologiei romanesti trebuie subliniat, explicat si mai cu seama inteles daca dorim sa argumentam, noi ca sociologi, de ce sociologia romaneasca a abordat tematica relatiilor interetnice, multiculturalitatii si interculturalitatii asa cum rezulta intr-o reconstructie teoretico-metodologica a ei din perspectiva istorica a ultimelor opt decenii. Ori pentru realizarea acestui scop nu trebuie sa uitam ca sociologia romaneasca - ca stiinta- a aparut si s-a dezvoltat pe parcursul procesului de modernizare a societatii romanesti. Dupa cum bine se stie sociologia ca stiinta este un copil al epocii moderne.

Ea a aparut in situatii de criza sociala avand drept scop declarat asanarea societatii prin cunoasterea critica a realitatilor sociale, ca un prim pas spre reforme rationale in domeniul socialului.
Care a fost problematica pe care insasi societatea romaneasca a definit-o ca fiind cea mai importanta pentru ea si pe care sociologia ca stiinta a abordat-o mai apoi cu mijloacele ei specifice de cunoastere si actiune?

Problematica respectiva a fost (este?) problematica natiunii, a statului national unitar si modernizarea, mai exact spus, alternativele de modernizare pe care societatea romaneasca le-a avut la dispozitie in vederea selectiei (optiunii) si transformarii posibilitatii in realitate, tinand cont si de pozitia geostrategica a Romaniei, de constelatia influentelor exercitate de marile puteri ale vremii asupra evolutiei istorice romanesti, precum si de propriul potential de dezvoltare si de posibilitatile de solutionare a problemelor, preferate de elitele din Romania.

Intelectualii romani au fost de acord, deja pe la mijlocul secolului al 19-lea ca dezvoltarea societatii romanesti presupune cu necesitate modernizarea tuturor structurilor ei, conform modelului occidental [1]. Dezacordul dintre intelectuali se referea "numai" la ritmul si caile concrete de modernizare. Este cunoscut faptul ca luarile de pozitie pro sau contra au dat nastere la doua principale grupari in cultura romana, traditionalistii pe de-o parte si modernistii pe de alta parte.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Psihologie

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.