Perspective teoretice asupra familiei

3x puncte

categorie: Psihologie

nota: 9.68

nivel: Facultate

Cuplul conjugal contemporan se caracterizeaza printr-o accentuata flexibilitate a structurii de autoritate si putere. Nu mai exista un model unic, dominant, in care barbatul decide, atat in privinta hotararilor care vizeaza viata conjugala, cat si a celor care privesc relatia parentala, asa cum se intampla in traditionalitate. Exista anumite elemente de specificitate care diferentiaza cele doua se[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Perspective teoretice asupra familiei

Cuplul conjugal contemporan se caracterizeaza printr-o accentuata flexibilitate a structurii de autoritate si putere. Nu mai exista un model unic, dominant, in care barbatul decide, atat in privinta hotararilor care vizeaza viata conjugala, cat si a celor care privesc relatia parentala, asa cum se intampla in traditionalitate. Exista anumite elemente de specificitate care diferentiaza cele doua sexe; de asemenea, de la un cuplu la altul exista deosebiri in ceea ce priveste rolurile asumate, in functie de particularitatile partenerilor implicati in relatie.

Rolul conjugal se formeaza initial prin imitatia sau negarea (constienta/inconstienta) modelelor de rol similar, deja cunoscute in familia consangvina. Daca partenerul se sustrage de la rolul expectat, toate consecintele aparute in urma acesteia conduc la accentuarea unui sentiment de anxietate si frustrare. Si aceasta, deoarece partenerii se raporteaza unul la altul conform "normelor relationale si functionale ale comportamentului conjugal al parintilor lor" (Idem, p.150) (exemplu.: "parintii mei nu au facut niciodata lucrul acesta"; "tatal meu nu i-a facut niciodata asa ceva mamei").

Studiile sustin ca familia se indreapta, in general, catre relatii de tip sincretic si ca asistam la elaborarea unui nou model cultural al structurii familiale (Idem, p. 147). Se remarca tendinta semnificativa de egalizare a nivelurilor de participare a sotilor in munca domestica, educarea copiilor si repartizarea bugetului familial, in special la familiile tinere sau la cele in care sotul are un inalt nivel de pregatire. Pe cale de consecinta, conduitele de rol au fluenta si stabilitate si este diminuat riscul disfunctionalitatilor.

Cu cat tendinta de egalizare a raspunderilor celor doi soti este mai apropiata, cu atat gradul de satisfactie este mai mare. Unii autori apreciaza ca, in aceste cazuri, frecventa satisfactiei este de zece ori mai mare decat insatisfactia. In stransa legatura cu acest model se propun si noi modele culturale de rol familial, respectiv parental si filial (vezi studiul realizat de Duvall, 1971, in scopul relevarii conceptiilor despre rolul de "mama buna" si "copil bun", evidentiind existenta a doua modele de rol: traditional si modern, in I. Mitrofan, 1989, pp. 36-40).

Astfel, modelul mamei moderne acorda intaietate asigurarii suportului afectiv, crearii unui climat tonic de incredere care sa sustina cresterea si dezvoltarea copilului. Fara a neglija rolul menajer, ea este preocupata de dimensiunea instructiv-formativa a copilului, de pregatirea sa pentru viata profesionala.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Psihologie

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.