Perspective ale modernitatii culturale

3x puncte

categorie: Diverse

nota: 9.85

nivel: Facultate

Normalizarea nu priveste doar procesul de creatie a normelor. Nu despre modul complex in care sunt create si instalate normele este vorba aici, ci despre modul in care normele sunt aplicate printr-o graduala adaptabilitate a indivizilor la ele, prin acomodarea si interactiunea factorilor dintr-o contextualitate culturala. Intre normele religioase si cele culturale exista o straveche si evidenta le[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Perspective ale modernitatii culturale

Normalizarea nu priveste doar procesul de creatie a normelor. Nu despre modul complex in care sunt create si instalate normele este vorba aici, ci despre modul in care normele sunt aplicate printr-o graduala adaptabilitate a indivizilor la ele, prin acomodarea si interactiunea factorilor dintr-o contextualitate culturala. Intre normele religioase si cele culturale exista o straveche si evidenta legatura, stim acest lucru. Din punctul de vedere al normalitatii este important sa observam de pilda felul in care ceea ce fos la un moment dat noutatea izolata a devenit un stereotip.

Normalitatea arata cum se produc sereotipurile culturale, felul in care tipizarile sunt coniderate naturale ori firesti din perspectiva unei comunitati. Normalizarea ca proces este o dezvoltare de stadii care se desfasoare intr-o unitate temporala, de care trebuie sa se tina seama. Este mai dificil sa dam seama intotdeauna de granitele care separa ceea ce este considerat a fi normal, apartinand unei norme, de ceea ce este privit a-normal deci fara de norma. Normalizarea trebuie privita ca un proces de adaptarea, acomodare la norme, prin care constrangerile culturale sunt acceptate.

Normalitatea are in vedere mai multi factori de asigurare a consensului, dintre care mentionam pe cel de creare a unei sigurante sociale si implicit individuale. Aceasta dezoltare a produs in consecinta alte politici de normalizare a vietii sociale, ca de pilda controlul asupra violentei, problema drepturilor omului, abilitarea unor legi privind conflictele internationale, etc. Dar asa cum remarca Foucault, normalitatea poate crea sisteme de supraveghere a individului si in consecinta, noi forme de reprimare a acestuia.

Normalitatea culturala burgheza a fost contant atacata nu doar de scriitorii si artistii ultimului secol, dar si de creatorii unor noi stiinte cum este psihanaliza, prin care Freud, Jung, Lacan pentru a mentiona trei mari scoli ale psihanalizei au analizat "normalitatea" vietii in societatea moderna. Normalitatea in cultura trebuie sastreze o balanta corecta intre tendintele de transgresare care vin dinspre experimentele golite de substanta, si tendintele de a transforma cultura in ideologia unui grup la putere.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Diverse

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.