Perspective ale Uniunii europene si monedei euro

3x puncte

categorie: Economie

nota: 9.87

nivel: Liceu

Asadar, primul aspect care priveste noua moneda Euro - iar prin aceasta faza de Uniune Economica si Monetara (UEM) -- este binevenita formula de rezolvare a chestiunii care ii inlatura orice vulnerabilitate de tipul celor prezente la vechile sisteme. Uniunea Europeana pornea, dupa razboi, de la o lume ce se voia mai intai mondialista, dupa care a lasat loc, incet dar sigur, regionalizarii, inclusi[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Perspective ale Uniunii europene si monedei euro

Asadar, primul aspect care priveste noua moneda Euro - iar prin aceasta faza de Uniune Economica si Monetara (UEM) -- este binevenita formula de rezolvare a chestiunii care ii inlatura orice vulnerabilitate de tipul celor prezente la vechile sisteme. Uniunea Europeana pornea, dupa razboi, de la o lume ce se voia mai intai mondialista, dupa care a lasat loc, incet dar sigur, regionalizarii, inclusiv in planul monedei. Profitand de un astfel de context, actuala UE are si meritul de a prezenta mai tarziu lumii atat experienta practica, cat si tabloul teoretic unic al unei integrari economice intre state atat de avansate, incat se regaseste in faza de integrare monetara.

Concomitent, insa, din punctul de vedere al teoriei integrarii, faza monetara ramane in zona controverselor, cel putin in ce priveste obligativitatea ei. Sa mai reamintim, insa, ca UE, cu integrarea ei monetara, a trecut si prin faza - acum considerata intermediara, asa cum poate nu era inainte de deceniul nouazeci - Sistemului Monetar zonal, a carui structura formala, cum bine observa americanul Ronald McKinnon (1993), o copia surprinzator pe aceea a constructiei Acordului de la Bretton Woods, elaborata si parafata cu mai bine de trei decenii inainte. Iar aceasta in conditii mult diferite de situatia Europei finelor deceniului saptezeci.

Europa Unionala s-a dovedit, totusi, mai departe, in anii nouazeci, receptiva si la situatia monetara a lumii, ca si la atentionarile si criticile ce i se adresau. Altfel spus, europenii nu au lasat Sistemul lor Monetar, cu ancora nominala unica, sa cada in mod natural, precum etalonul lirei sterline, in anii treizeci, sau Sistemul de la Bretton Woods, la inceputul deceniului saptezeci. L-au inlocuit cu moeda Euro. Tot altfel spus, au transferat raspunderea asupra monedei ce o foloseau in comun, ca baza a functiilor monedei, de la Bundesbank si guvernul german la ceea ce devenea Banca Centrala Europeana, impreuna cu administratia Uniunii:

politica monetara era transferata de la Bonn la Bruxelles. Andrei (L. 2004b) opineaza ca era singura formula prin care se evita perspectiva dezastrului monetar, avand in vedere ca posibilitatea "cautarii unei alte ancore", dupa prabusirea celei existente - asa cum se exprima McKinnon (1993) - s-ar fi tradus, pentru tarile UE, in termeni principial diferiti (adica duri si distrugatori) de situatia altor tari si zone ale lumii.

Aici, insa, teoria integrarii capata o precizare, in ce priveste exemplul european actual: integrarea monetara - sintagma prin care intelegem aici exclusiv finalizarea procesului prin adoptarea monedei comune - devine, astfel, obligatorie, in contextul integrarii. Iar, daca unele voci din Europa si de aiurea, o mai contesta inca, substratul ramane acela ca, din punct de vedere strict economic, moneda europeana putea veni ceva mai tarziu - era insa obligatoriu necesar sa vina candva. Administrarea monedei ancora de catre o singura tara, fie ea si Germania (intre timp) reunificata, pentru un bloc de economii integrate ar fi fost candva un betesug nepermis pentru integrare.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Economie

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.