Perspectiva generala asupra institutiilor amnistitiei si gratierii

7x puncte

categorie: Drept

nota: 10.00

nivel: Facultate

Condiyiile cu caracter general care impiedica realizarea sau desavarAsirea reacyiei represive a societayii impotriva faptelor penale sau reglementate impreuna in TITLUL V11 al Paryii generale a Codului penal sub denumirea CAUZELE care inlatura raspunderea penala sau consecinyele condamnarii. Sunt reunite, in cele patru capitole, urmatoarele instituyii: amnistia Asi grayierea (art.119-120), prescri[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Perspectiva generala asupra institutiilor amnistitiei si gratierii

Condiyiile cu caracter general care impiedica realizarea sau desavarAsirea reacyiei represive a societayii impotriva faptelor penale sau reglementate impreuna in TITLUL V11 al Paryii generale a Codului penal sub denumirea CAUZELE care inlatura raspunderea penala sau consecinyele condamnarii. Sunt reunite, in cele patru capitole, urmatoarele instituyii: amnistia Asi grayierea (art.119-120), prescripyia (art.121-130), lipsa plangerii prealabile Asi impacarea paryilor (art.131-132) Asi in sfarAsit, reabilitarea (art.133-139).

Reglementarea lor comuna este determinata de fundamentul lor comun, reprezentat de o seama de realitayi, care se pot manifesta cu privire la aplicarea Asi executarea sancyiunilor penale Asi care, din considerente social-umane Asi de politica penala, trebuie avute in vedere la realizarea unei represiuni juste Asi utile. Ele constau, in principiu, in diminuarea reverberayiei sociale a infracyiunilor, intervenirea unor mutayii in viaya social-politica, reechilibrarea relayiilor dintre paryi, ori dintre acestea Asi societate.

Dispoziyiile art.119-139 Codul penal constituie o autentica unitate in diversitate. Surmontand multiplele Asi variatele distincyii intre instituyiile menyionate, legiuitorul a dat prevalenya aspectelor comune, privitoare la natura juridica, trasaturi Asi efecte, reunindu-le Asi amortizandu-le intr-o arhitectura ampla, solida Asi coerenta.
Reglementarea impreuna s-a efectuat, pentru intaia oara, prin Titlul X art.163-80, denumit Stingerea incriminarii, executarii pedepsei Asi a incapacitayilor ce decurg din condamnare, din Codul penal publicat la 18 martie 1936 Asi intrat in vigoare la 1 ianuarie 1937.

Fiecare dintre clauzele reglementate de articolul 119-139 Codul penal. Constituie instituyii de drept unitare.
a) Amnistia este determinata de rayiuni de politica penala Asi este legata de anumite temeiuri social-politice.
b) Prescripyia raspunderii penale este impusa de trecerea timpului. O perioada indelungata scursa de la data savarAsirii infracyiunii, pe de o parte, diminueaza substanyial rezonanya sociala a faptei, iar pe de alta parte, insaAsi perspectiva tragerii la raspundere penala in sine ar fi putut asigura recuperarea sociala a faptuitorului, fara a mai fi necesara aplicarea unei pedepse.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Drept

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.