Personalitati politice - contestari, portrete

3x puncte

categorie: Istorie

nota: 9.51

nivel: Facultate

Trecerea anilor si dobandirea experientei de conducere nu au schimbat felul de a fi si atitudinea politica a regelui Ferdinand. Desi dupa razboiul din 1916-1918 si faurirea Marii Uniri dobandise un real prestigiu, Ferdinand n-a facut efortul de a iesi de sub tutela lui Ion I.C. Bratianu si de a promova o politica proprie. Era convins ca Bratianu era "zodia buna" a Romaniei si ca atare a mers "pe m[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Personalitati politice - contestari, portrete

Trecerea anilor si dobandirea experientei de conducere nu au schimbat felul de a fi si atitudinea politica a regelui Ferdinand. Desi dupa razboiul din 1916-1918 si faurirea Marii Uniri dobandise un real prestigiu, Ferdinand n-a facut efortul de a iesi de sub tutela lui Ion I.C. Bratianu si de a promova o politica proprie. Era convins ca Bratianu era "zodia buna" a Romaniei si ca atare a mers "pe mana" lui.

Alexandru Averescu i se parea rigid si afisa un aer de superioritate (era eroul necontestat de la Marasti), Ion Mihalache nu-i inspira incredere, suspectandu-l de ganduri revolutionare, Alexandru Marghiloman ramasese fara partid. La un moment dat, prin 1919-1920, simpatia lui Ferdinand se indreptase spre Iuliu Maniu, dar spiritul opozitionist al acestuia i-a displacut, iar refuzul presedintelui Partidului National de a participa la actul incoronarii de la Alba Iulia (octombrie 1922) l-a mahnit adanc si l-a "scos de la inima" pe fruntasul ardelean.

Desi a dorit din tot sufletul pacificarea spiritelor politice si realizarea unui guvern de concentrare, prin colaborarea principalelor partide, regele Ferdinand n-a reusit in actiunea sa, ramanand, pana la sfarsitul vietii, "prizonierul" lui Ion I.C. Bratianu, al reginei Maria si al lui Barbu Stirbey. [...]Ferdinand I a fost "Intregitorul de tara", sub sceptru sau realizandu-se Marea Unire din 1918 - cel mai important act din istoria poporului roman. A devenit primul rege al tuturor romanilor.

A fost omul reformei agrare - "regele taranilor" - al celei electorale si al actiunilor vizand consolidarea statului national unitar roman. Nici domnia lui n-a fost lipsita de convulsiuni sociale - mai ales in anii 1918-1920 -, dar ele nu au atins intensitatea din vremea predecesorului sau.In 1914, cand Ferdinand a urcat pe tron, Romania avea 7,7 milioane locuitori si 137.000 km patrati; in 1927, la moartea sa, tara numara 17,1 milioane locuitori si avea 295.049 km patrati.

Dintr-o tara mica, Romania ajunsese un stat cu marime medie in Europa (locul 8 dupa numarul de locuitori si locul 10 dupa suprafata). In cei 13 ani de domnie, Romania a cunoscut mari progrese pe toate planurile - cultural, politic, economic -, un dinamism cu adevarat remarcabil, care demonstra in mod graitor vocatia constructiva si inteligenta poporului roman, cu care regele Ferdinand s-a identificat.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Istorie

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.