Personalitati brasovene - Mitropolitul Ioan Popazu

3x puncte

categorie: Religie

nota: 9.80

nivel: Liceu

30 martie 1848 - sasii cer recunoasterea valahilor ca cetateni egali indreptatiti si peste trei zile romanii primesc din partea Adunarii Nationale a Sasilor acest drept. Cetatenii primesc drepturi, Biserica pamanturi si preotii salariu de la stat.In 3-15 mai se tine la Blaj o Adunare Nationala unde participa cei mai priceputi si mai destepti participanti (notarul Ioan Bran, Panaiot Mincu, Andrei P[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Personalitati brasovene - Mitropolitul Ioan Popazu

30 martie 1848 - sasii cer recunoasterea valahilor ca cetateni egali indreptatiti si peste trei zile romanii primesc din partea Adunarii Nationale a Sasilor acest drept. Cetatenii primesc drepturi, Biserica pamanturi si preotii salariu de la stat.In 3-15 mai se tine la Blaj o Adunare Nationala unde participa cei mai priceputi si mai destepti participanti (notarul Ioan Bran, Panaiot Mincu, Andrei Popovici, Simion Dulceata).

Dintre cei 10 secretari ai adunarii 2 dintre ei erau Brasoveni (Ioan Popazu al doilea si Ioan Bran al zecelea). Se formeaza o delegatie de 46 de oameni (9 brasoveni) care urma sa prezinte imparatului o petitie de 16 puncte prin care romanii isi cereau drepturile. Delegatia se afla sub conducerea mitropolitului Andrei Saguna. Delegatia care se afla pe drum spre Insbruck a fost arestata, membrii ei fiind socotiti spioni. Dupa eliberare, Popazu a prezentat imparatului petitia romanilor si a afirmat ca romanii nu au avut niciodata incredere in conducatorii unguri.

In 11 iunie se primeste o rezolutie, dar nu-i multumeste pe romani, astfel incat la 24 iunie delegatia a plecat spre Pesta pentru a comunica noua rezolutie favorabila guvernului ungar.
In 24 noiembrie 1848 Popazu cere ascunderea documentelor prin zidirea lor in turnul bisericii.In 30 august 1848 se da ordin ca toti refugiatii munteni sa paraseasca Brasovul si sa se duca ori in locurile natale ori in anumite parti ale Ungariei.

Popazu cere inarmarea locuitorilor si il numeste pe Ioan Bran prefect al Garzii Nationale si pe Costantin Secareanu viceprefect. Transilvania a fost impartita in 15 regiuni organizate de Garda Nationala de la Sibiu.In 30 noiembrie secuii ocupa si jefuies Feldioara dupa care ii dau foc. In 5 decembrie trec oltul si prada Prejmerul.La 4 martie 1849 se emite o noua constitutie cu care nu au fost de acord nici romanii nici ungurii (pentru ca unirea TSV cu UNG nu fusese recunoscuta)

Popazu pleaca la Viena si in 31 martie 1849 scrie entuziasmat ca a reusit sa-i faca pe imparatti sa se intereseze mai mult de soarta romanilor. La 24 ianuarie 1850 Popazu e tot la Viena si scrie dinnou entuziasmat romanilor. In aprilie 1850 revine acasa si in 19 aprilie 1850 prezinta reusitele pe care le-a avut in Viena.Pentru serviciile aduse cauzei romanesti, pentru infintarea gimnaziului si pentru functia sa de deputat primeste gratis sa locuiasca casa Bisericii - CasaZugravului - incetand astfel sa fie platit de Biserica.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Religie

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.