Personalitati ale istoriei

7x puncte

categorie: Istorie

nota: 10.00

nivel: Liceu

Pare surprinzator faptul ca istoricii nu s-au preocupat mai mult de caracterul aberant al regelui Frantei, Carol al VI-lea. A domnit patruzeci si doi de ani (1380-1422), fiind considerata una din cele mai lungi domnii din istoria Frantei. Boala psihica de care a suferit, insa a avut efecte asupra intregii tari; din aceasta cauza tot ce a intreprins predecesorul sau nu a durat si Franta a fost antr[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Personalitati ale istoriei

Pare surprinzator faptul ca istoricii nu s-au preocupat mai mult de caracterul aberant al regelui Frantei, Carol al VI-lea. A domnit patruzeci si doi de ani (1380-1422), fiind considerata una din cele mai lungi domnii din istoria Frantei. Boala psihica de care a suferit, insa a avut efecte asupra intregii tari; din aceasta cauza tot ce a intreprins predecesorul sau nu a durat si Franta a fost antrenata pe panta unei caderi periculoase.

Nebunia regelui, latenta oarecum pana in 1392, a fost ascunsa cu mare grija de anturajul sau, dar aceasta stare nu a putut dura la nesfarsit, astfel incat in cele din uram adevarul a iesit la iveala. Cauza si originea nebuniei lui Carol ar trebui, se pare, cautate in studiul ascendentilor sai directi. Mama sa Jeanne de Bourbon, care se casatorise cu varul sau, Carol al V-lea, ar fi avut ea insasi un acces de nebunie in 1373, care a durat mai multe luni. Se pare ca boala se mostenea pe linie directa.

Cat priveste nebunia lui Carol aceasta imbraca o forma caracteristica: schizofrenia paranoida. Incepand din anul 1405, nebunia regelui a luat proportii din ce in ce mai mari, iar perioadele de remisiune s-au facut tot mai rare. Carol refuza toate ingrijirile medicale iar in privinta murdariei din camera sa si a lenjeriei sale pe care nu o schimbase de cinci luni se relata ca: "deja murdaria si transpiratia facuse sa apara abcese pe unele parti ale corpului si era tot ciupit de purici si paduchi, care i se cuibarisera in vesmintele pe care nu vroia sa le lepede cu nici un chip."

De asemenea se mai spune despre el ca uneori uita de propria sa persoana, uita faptul ca era rege, sustinea cu indaratnicie ca nu se numea Carol si ca nu suporta florile de crin emblema regalitatii franceze, dar in ciuda acestor lucru nici un alt rege al Frantei nu a fost mai iubit si mai adorat pe timpul vietii si dupa moarte decat acest sarman nebun incoronat!Elisabeta I a Angliei
Pe drept cuvant se poate spune despre Elisabeta I ca a reprezentat o figura singulara in istorie.

Sa nascut la Grenwich (1533), a fost regina a Angliei si a Irlandei intre anii 1558-1603. Elisabeta era fiica lui Henric al VIII-lea si a Annei Boleyn, cea de-a doua din cele sase sotii avute de acesta. Ea nu a avut parte de o tinerete fericita: avea trei ani cand tatal sau a ordonat sa-i fie decapitata mama invinuind-o de adulter si treisprezece ani cand i-a murit tatal. De la parintele sau a mostenit cruzimea si inteligenta, iar de la mama sa, o nevoie maladiva de adulare. Ajunsa regina, s-a dovedit nu numai de o energie neobisnuita, ci se extrem de autoritara, restabilind anglicanismul ca religie oficiala. A ordonat executia Mariei Stuart si a contelui de Essex, manifestand din plin cu acest prilej cruzimea tatalui sau.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Istorie

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.