Personalitatea, valorile personale, stilul de viata si comportamentul consumatorilor

3x puncte

categorie: Management

nota: 9.62

nivel: Facultate

3.2 Teorii ale personalitatii
In cadrul acestui subcapitol vom trece in revista, pe scurt, doua teorii majore despre personalitate: (1) teoria Freudiana, (2) teoria trasaturilor.

3.2 1 Teoria Freudiana
Teoria psihoanalitica a personalitatii a lui Sigismund Freud este piatra de hotar a psihologiei moderne. Aceasta teorie a fost construita pe premisa ca energii sau nevo[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Personalitatea, valorile personale, stilul de viata si comportamentul consumatorilor

3.2 Teorii ale personalitatii
In cadrul acestui subcapitol vom trece in revista, pe scurt, doua teorii majore despre personalitate: (1) teoria Freudiana, (2) teoria trasaturilor.

3.2 1 Teoria Freudiana
Teoria psihoanalitica a personalitatii a lui Sigismund Freud este piatra de hotar a psihologiei moderne. Aceasta teorie a fost construita pe premisa ca energii sau nevoi subconstiente, in special biologice, constituie "inima" motivatiei umane si a personalitatii. Freud a construit teoria sa pe baza amintirilor pacientilor din experientele avute devreme in copilarie, a analizei visurilor lor si a naturii specifice a problemelor lor de adaptare fizica si mintala.

3.2.2 Teoria trasaturilor
Teoria trasaturilor constituie o departare majora de la masuratorile calitative de baza care ilustreaza miscarile Freudiene si neo-Freudiene). Orientarea teoriei trasaturilor este cu prioritate cantitativa sau empirica; ea se concentreaza pe masurarea personalitatii in termeni de caracteristici specific psihologice ale individului, numite trasaturi.

3.3 Prezicerea comportamentului cumparatorului
Prezicerea comportamentului cumparatorului a fost obiectivul celor mai multe cercetari de personalitate, cel putin pana recent. Bogata literatura despre personalitate in psihologie si in alte stiinte comportamentale a momit multi cercetatori sa teoretizeze ca trasaturile personalitatii ar trebui sa prezica marca sau magazinul preferat si alte tipuri de activitati ale cumparatorului. Aceste studii, in general, se impart in doua categorii: (1) susceptibilitate la influenta sociala si (2) alegerea produsului si marcii.

3.3.1 Consumatorii inovatori
Trasaturile personalitatii care au furnizat utilitate in diferentierea consumatorilor inovatori de cei neinovatori includ dogmatismul, caracterul social, orizontul categoriei si nivelul optim de stimulare.Dogmatismul. Dogmatismul este o trasatura a personalitatii ce masoara gradul de rigiditate pe care il manifesta un individ fata de lucrurile nefamiliare si fata de informatia ce este contrara credintelor sale stabilite (Milton Rokeach, 1960). O persoana care este accentuat dogmatica abordeaza lucrurile nefamiliare in defensiva si cu considerabil disconfort si incertitudine. De cealalta parte a spectrumului, o persoana care are un grad scazut de dogmatism va considera imediat lucrurile nefamiliare sau opuse credintelor personale.

Caracterul social. Trasatura personalitatii cunoscuta sub numele de caracter social are originea sa in cercetarea sociologica, care este focalizata pe identificarea si pe clasificarea societatii in tipuri socio-culturale distincte. Asa cum este folosit in psihologia consumatorului, caracterul social este o trasatura a personalitatii ce se ordoneaza intr-un sir continuu, care incepe de la directionarea consumatorului din interior si se extinde pana la directionarea sa de catre altii.

Orizontul categoriei. O alta trasatura a personalitatii ce face diferenta intre consumatorii inovatori si neinovatori este orizontul categoriei. Aceasta trasatura pare sa abordeze dimensiunea fundamentala a strategiei unei persoane fata de risc. Nivelul optim de stimulare. Unii oameni, par sa prefere o existenta simpla, neconfuza si calma, in timp ce altii, par sa prefere un mediu incarcat cu noutati, complex si experiente neobisnuite. Cercetatorii consumatorului au inceput sa examineze modul in care astfel de variatii (numite niveluri optime de stimulare) pot fi influentate prin selectarea trasaturilor personalitatii si cum in schimb niveluri specifice de stimulare pot fi inrudite cu comportamentul consumatorului (Joachim Sthaler _i John L. Lastovicka, 1984).
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Management

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.