Personalitate si stil in management

7x puncte

categorie: Management

nota: 10.00

nivel: Liceu

In fine, asa cum am amintit in capitolele anterioare, orice companie sau alt tip de institutie vizeaza a-si atinge misiunea propusa intr-un context extrem de dificil indus de competitia globala. Se afirma cu destul temei ca singura constanta ramane astazi numai schimbarea permanenta a mediului de afaceri si a mediului social, a valorilor traditionale la care ne raportam, a raporturilor inter-ind[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Personalitate si stil in management

In fine, asa cum am amintit in capitolele anterioare, orice companie sau alt tip de institutie vizeaza a-si atinge misiunea propusa intr-un context extrem de dificil indus de competitia globala. Se afirma cu destul temei ca singura constanta ramane astazi numai schimbarea permanenta a mediului de afaceri si a mediului social, a valorilor traditionale la care ne raportam, a raporturilor inter-indivizi etc.; principiile sau strategiile aplicate ieri de catre organizatii s-ar putea sa isi dovedeasca astazi ineficienta.

De asemenea, asa cum am invocat anterior, ceea ce numim competitie intre organizatii, se reduce esentialmente la competitia intre doua sau mai multe grupuri de salariati organizati structural (distribuiti intr-o anume organigrama) ; orice organizatie va atinge performanta numai prin efortul insumat a doua categorii de membri:executivii (persoanele aflate in pozitie de manageri/decidenti, de aproximativ 5- 10 % din totalul salariatilor);executantii (persoanele aflate la baza piramidei).

Abordarile cu privire la tipurile de personalitate, clasele/tiparele propuse, caracteristicile si aspectele ce diferentiaza o clasa de alta, chestionarele administrate pentru a inventaria profilul psihologic etc. vizeaza deopotriva ambele categorii de salariati, respectiv sunt valabile si pentru muncitori si pentru manageri. Masura in care o organizatie sau alta recurge la instrumente de evaluare psihologica a salariatilor, fie la momentul angajarii, fie ulterior, depinde de politica organizatiei pe chestiuni de selectie in MRU, cat si de ceea ce impune legislatia pentru anumite profesii. Organizatii mari de afaceri precum Apple,

AT &T, GM, GE, 3M etc. recurg in mod obisnuit la instrumente de evaluare psihologica bazate pe Modelul BFM si/sau alte modele, atat in momentul selectarii angajatilor, cat si in procesul de promovare pe posturi in structura organigramei. Pentru profesii precum cea de pilot, ofiter in structuri militare, lucrator in structuri de ordine publica, conducator auto, tehnician in conditii extreme de lucru, salariati ce urmeaza sa activeze in conditii de zgomot si/sau stres intens etc., legislatia in materie impune aplicarea unor teste de evaluare psihologica a viitorilor salariati.

Fie in conexiune cu profesia exercitata (domeniu), fie fara nici o legatura directa cu aceasta, anumite teste psihologice sunt constituite special pentru manageri/decidenti in dorinta de a identifica candidatii ce au un potential teoretic sa exercite mai bine o munca executiva; anumite tipuri de teste psihologice pot evalua capacitatea individului de a lucra sub stres, exercitarea autocontrolului, dorinta lui de a exercita puterea in organizatie etc. (astfel de aspecte sunt specifice pozitiilor executive). Sintetic, in figura ce urmeaza sugeram grafic corespondenta dintre modelele ce stau la baza testelor psihologice si posturile de executie si management din organizatie:
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Management

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.