Personal Computer

7x puncte

categorie: Informatica

nota: 10.00

nivel: Gimnaziu

Primele modele contineau procesorul, un banc de memorie (cu cipurile lipite), controller-ul de magistrala AT (ISA pe 8 biti) precum si conectorii acestei magistrale. Orice adaugire (controler de tastatura, port de comunicatie seriala si/sau paralela etc.) se facea prin intermediul unei interfete montata pe unul din conectorii ISA. Placa de baza se configura cu ajutorul unor jumperi si al switch-ur[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Personal Computer

Primele modele contineau procesorul, un banc de memorie (cu cipurile lipite), controller-ul de magistrala AT (ISA pe 8 biti) precum si conectorii acestei magistrale. Orice adaugire (controler de tastatura, port de comunicatie seriala si/sau paralela etc.) se facea prin intermediul unei interfete montata pe unul din conectorii ISA. Placa de baza se configura cu ajutorul unor jumperi si al switch-urilor minidip. Pe masura ce au evoluat placile de baza, au inceput sa includa mai multe facilitati:

controler de tastatura, componente BIOS, ceas de timp real etc.. Magistrala ISA s-a dezvoltat la 16 biti (pentru compatibilitate, extinderea la 16 biti a magistralei ISA s-a efectuat printr-un conector in prelungirea celui ISA pe 8 biti). Pentru marirea flexibilitatii, memoria nu s-a mai lipit pe placa, ci s-a montat in socluri speciale DIP, SIP, SIMM / 30 pini si SIMM / 72 pini dandu-se astfel posibilitatea utilizatorului sa-si extinda memoria fara a schimba placa de baza. Odata cu aparitia procesoarelor pe 32biti (386,486) a aparut nevoia comunicarii cu perifericele pe magistralele de 32 biti.

Astfel, au aparut magistralele MCA (MicroChannel) si EISA (Extended ISA). Magistrala MCA a fost promovata de firma IBM in sistemele PS/2 si nu s-a bucurat de prea mult succes, pentru ca IBM nu a facut publice specificatiile dupa care a fost conceputa aceasta magistrala. La randul ei, magistrala EISA nu a cunoscut o dezvoltare prea mare, datorita lipsei unei standardizari in ceea ce priveste specificatiile tehnice. Un al treilea tip de magistrala, pe 32 de biti, este magistrala VESA, dezvoltata la inceput pentru placi grafice.

Denumirea de VESA Local Bus provine de la faptul ca ea este o magistrala implementata local, chiar pe magistralele procesorului, fiind singura de acest tip. VESA asigura compatibilitatea cu ISA, in sensul ca slotul VESA este un supliment al slotului ISA. In cele din urma, firma INTEL a reusit sa impuna pe piata subansamblelor magistrala PCI, folosita mai ales de interfetele care lucreaza cu o viteza mai mare. Magistrala PCI a fost conceputa, in varianta pe 32 de biti, in concordanta cu cele mai noi specificatii din domeniul magistralelor: Plug'n'Play, Bus Mastering etc.

Cele mai noi placi de baza includ controller-ul de magistrala, controller-ul de tastatura, controller-ul de memorie cache, controller-ul de DMA, controller-ul de intreruperi, BIOS, memorie nevolatila (in tehnologie CMOS).
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Informatica

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.