Personajul feminin dintr-un roman postbelic - Morometii de Marin Preda

3x puncte

categorie: Romana

nota: 7.22

nivel: Liceu

Ea îi crescuse de mici, cu greu, pe cei trei băieți ai lui Moromete, care însă începuseră s-o urască, iar aceste resentimente erau alimentate de sora mai mare a lui Moromete, Maria – zisă Guica – nemulțumită, la rândul ei, de căsătoria lui Ilie Moromete. Ea ar fi vrut să îngrijească de gospodăria Moromeților și de copii, ca să poată avea pretenții asupra casei părintești și a locului d[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Personajul feminin dintr-un roman postbelic - Morometii de Marin Preda

Ea îi crescuse de mici, cu greu, pe cei trei băieți ai lui Moromete, care însă începuseră s-o urască, iar aceste resentimente erau alimentate de sora mai mare a lui Moromete, Maria – zisă Guica – nemulțumită, la rândul ei, de căsătoria lui Ilie Moromete. Ea ar fi vrut să îngrijească de gospodăria Moromeților și de copii, ca să poată avea pretenții asupra casei părintești și a locului din spatele casei. Pe Catrina o mai dușmănea și Tudor Bălosu, tot pentru lotul de casă și o rudă mai îndepărtată a Iui Moromete, poreclit Parizianul.

Băieții cei mari sunt din ce în ce mai înverșunați împotriva Catrinei, dar și împotriva surorilor vitrege, întrucât ele își făceau „țoale" noi, erau „vesele și vioaie" și li se strângea zestre pentru măritiș într-o ladă ce stătea încuiată și la care nimeni n-avea voie să umble.
Alt conflict se naște între Ilie Moromete și nevasta lui, deoarece Catrina revendica, din ce în ce mai insistent, pogonul ei de pământ, pe care Moromete îl vânduse în timpul foametei de după primul război.

Bărbatul îi promisese în schimb că îi face acte pe casă, ca ea să nu rămână „pe drumuri", la o adică, dar acesta nu numai că nu se ținuse de cuvânt, ci chiar glumea batjocoritor când ea aducea vorba despre asta. Acest lucru este un permanent motiv de discordie între cei doi soți.
Catrina duce o viață dublă, în vis și realitate. Ea este foarte credincioasă, cu frică de diavol, și din aceasta cauză îl cearta deseori pe bărbatul ei pe motivul că nu merge la biserică. Își găsește liniștea într-un soi de bigotism amestecat cu spaime, de care Moromete își bate joc neîncetat.

Catrina este supusă bărbatului, luând și bătaie de la acesta. Însă toate acestea se vor transforma în ură față de Moromete. Multe scene din roman ne-o prezintă copleșită de treburi, împărțindu-și puterile între muncile câmpului și gospodărie. Aceasta produce adesea izbucniri mânioase („Veniți de la deal și vă lungiți ca vitele și eu să îndop singură o ceată de haidamaci...”), ce sunt stopate autoritar de Ilie Moromete.

Liniștea ei întru credință, renunțarea la pretenții („ca să fie liniște în familie, spune“) sunt indicii ale resemnării, peste care se revarsă, prăpăstioasă, necontrolată (și de aceea întrucâtva artificială) o „stare lăuntrică de sfințenie”. După înmormântarea soțului său, și ea, ca și Niculae, îl visează mereu pe Moromete, „dar [acesta] nu raspunde” nimic. Moromete rămâne pentru ea și după moarte învăluit în solitudine și tăcere.

Motivele economice stau la baza tuturor neînțelegerilor. Catrina trăiește cu groaza că se vor întoarce băieții și o vor alunga din casă, pentru că Ilie Moromete nu trecuse casa și pământul care i se cuveneau pe numele ei. De aceea îndârjirea ei sporește când vede că s-a dus la București ca să-i întâlnească pe băieții plecați („marea îngrijorare a vieții ei”).

Ura față de Moromete ia proporții. Fuge la fata din prima căsătorie, Marița, zisă Alboaica, și nu se va mai întoarce, mai ales după ce barbatul o alungă într-o primă încercare de reconciliere. Nu se va întoarce decât spre sfârșitul vieții lui Moromete. Îl iubește pe Niculae, de aceea îl îndeamnă să fugă de acasă oriunde. Rămâne la fel de bisericoasă, în fapt o dorință aprigă de a-și spăla păcatele din tinerețe.

Îl ocrotește pe Niculae, văzându-l bolnav și neajutorat, iar felul în care își exprimă adesea afecțiunea nu-l derutează pe copil, obișnuit cu asprimile vieții: „Ia și mănâncă, ce vrei să ți-l torn în cap? zise mama supărată. Crezi că mi-e milă de tine? Dar mâine-poimâine iar te apuci să zaci de friguri...”. După ce copilul mănâncă, mama scoate o bucată mică de brânză de prin oalele de pe poliță, ascunsă pentru el.

Dragostea pentru fiul ei îi fortifică sufletul, o apără de vinovăție, dovedind că, în vârtejul evenimentelor tulburătoare, după o viață de amărăciuni, insatisfacții, nu s-a abrutizat, a păstrat în tainele sufletului candoare și sete de afecțiune. Întors în sat, deplin matur, bărbat, Niculae dezlănțuie în sufletul mamei emoții puternice: „Și când se apropiară de tot unul de altul ea îi luă mâna dreaptă și începu să i-o sărute în timp ce Niculae își apropia fața fără să se oprească”.

Catrina nu este femeia de la țară tipică, ea înțelege necesitatea educației, nu îndură tot de la Moromete și știe când să își impună punctul de vedere. Este un model al emancipării femeii, care cu toate că încă are grijă de casă și copii, și muncește și la câmp, are propriile opinii spre exemplu, încurajându-l pe Nicolae să studieze în ciuda ironiilor lui Moromete. În plus, ei nu îi este frică să își părăsească soțul și să trăiască singură.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Romana

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.