Personajele fundamentale in Enigma Otiliei si Bietul Ioanide - eul calinescian

3x puncte

categorie: Romana

nota: 9.81

nivel: Liceu

El s-ar fi simtit dezonorat sa faca un gest indoielnic si, cand o imagine senzuala navaleste in mintea lui, se considera mizerabil, josnic. Nu o accepta pe Otilia concreta, atunci cand i se ofera, pentru ca s-o poata adora in continuare, ca idee. Nu concepe insotirea cu ea decat la modul sacramental, in cadrul unei " nunti in cer ". De altfel, Felix poate readuce in actualitate imaginea Lucefarul[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Personajele fundamentale in Enigma Otiliei si Bietul Ioanide - eul calinescian

El s-ar fi simtit dezonorat sa faca un gest indoielnic si, cand o imagine senzuala navaleste in mintea lui, se considera mizerabil, josnic. Nu o accepta pe Otilia concreta, atunci cand i se ofera, pentru ca s-o poata adora in continuare, ca idee. Nu concepe insotirea cu ea decat la modul sacramental, in cadrul unei " nunti in cer ". De altfel, Felix poate readuce in actualitate imaginea Lucefarului, in timp ce Otilia ar intrupa-o pe Catalina, iar Pascalopol ar fi un astru ratacit, superior lui Felix.

Dupa ce trimite fetei un bilet inflacarat, iar Otilia il lasa fara raspuns, asteptarea chinuitoare de cateva zile se sfarseste cu fuga lui Felix de acasa si mersul pe jos, in frig, pana la Baneasa. Dupa plecarea Otiliei, camera ei devine un sanctuar si, cand Stanica organizeaza acolo o petrecere, Felix o considera o profanare. Prin reactia Otiliei, Felix primeste botezul maturitatii. " Fara aceasta smulgere brutala din cerul ideilor platonice, echivalenta cu o izgonire din paradis, tanarul nu si-ar fi obtinut efectiv majoratul ".
Treptat, cu vointa, tanarul descopera in paienjenisul suferintei romantice temerile omului modern.

Dupa ezitari, de teama de a nu savarsi un sacrilegiu fata de Otilia, se impriteneste cu o fata de moravuri usoare, Georgeta. Se petrece o evolutie de la castitate spre pornirile firesti ale varstei. Aventura succede iubirii totale. Alt criteriu al maturizarii este relatia cu Pascalopol. Observand atractia pe care o exercita asupra fetei, e cuprins de furie si invidie. Ulterior, ajunge sa admire linistea, independenta autoritara, rafinamentul lui Pascalopol, spiritul lui superior de ingaduinta, sa accepte prezenta acestuia langa Otilia.

Felix stabileste, astfel ca, in vederea autoformarii, e dator sa inlature egoismul. A fost criza lui Felix atat de dureroasa ? Desigur , ea a ravasit felul de a gandi si de a simti, dar efectul a fost tonificarea sufleteasca, inca un pas in implinirea educatiei sentimentale. Experienta sa erotica are un final nu tocmai fericit, concentrat in randurile: " De atunci Felix n-o mai vazu niciodata pe Otilia. Afla numai ca se casatorise cu Pascalopol, pe care il uri din nou."1. Recompensa vine, insa, in domeniul profesional.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Romana

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.