Personaj literar printre alte personaje

3x puncte

categorie: Romana

nota: 9.82

nivel: Liceu

Ion are in fata sa doua obstacule,in dorinta sa de capatuire a :Florica,frumoasa si saraca,pe care o iubeste,dar la care renunta,si Vasile baciu care nu-l vrea,deoarece acesta este sarac.Acest pesonaj prin propriile puteri v-a ajunge sa fie un om respectuos...

El este prins in relatia cu lumea satului,cu autoritatile,dar si cu sine insusi.El urmeaza o cale sinuoasa,de la flacau ap[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Personaj literar printre alte personaje

Ion are in fata sa doua obstacule,in dorinta sa de capatuire a :Florica,frumoasa si saraca,pe care o iubeste,dar la care renunta,si Vasile baciu care nu-l vrea,deoarece acesta este sarac.Acest pesonaj prin propriile puteri v-a ajunge sa fie un om respectuos...

El este prins in relatia cu lumea satului,cu autoritatile,dar si cu sine insusi.El urmeaza o cale sinuoasa,de la flacau apreciat si indragit de toti satenii la taranul dezumanizat de dorinta de a avea pamint.Satul este diferentiat economic.Insusi prin pesonajul Ion este oglindita o mentalitate taraneasca,conform careia oamenii se pot numi oameni numai in masura in care gospodaria lor este intemeiata.

Ion era o fire harnica caruia ii placea sa munceasca:"era harnic si iute ca ma-sa","pamintul ii era drag ca ochii din cap".El era destept,istet, umblase la scoala in Armandia,dar renuntase pentru ca ii era mai drag la munca cimpului".Constituit monumental,intr-o dimensiune tragica,personajul poseda atit trasaturile eroului clasic ,cit si pe cele ale personajului romantic.

In cele din urma ,Ion devine un de vointa si de actiune,care face orice pentru a pune miina pe pamint.El traieste o drama ale carei proportii ii macina fiinta.Apriga dorinta de a avea pamint il pune in relatii de conflict cu Baciu,Ana ,satul.Acesta este conflictul exterior observat in roman.Mult mai puternic este conflictul interior,cu atit mai mult cu cit setea de pamint este desfasurata intr-o obsesie unica,fixata subconstient.

Acesta provine din lupta dintre cele doua "glasuri" care il disputa pina la sfisiere."Glasul pamintului" se infiltreaza ca o chmere obscura,coplesitoare,de parca sufletul lui ar fi adunat glasurile glilei.

Reprezentativa este scena in care Ion,mergind intr-o dimineata la coasa,admira un lot cosit de curind:pamintul"negru-galbui" care "parea un obraz mare ,ras de curind" pare a fi Nepatrunsul eminescian,intins pina la marginile Cosmosului,din somnul caruia avea sa se nasca lumea.Din acest sentiment se naste gestul prin care Ion se pleaca si saruta pamintul,intr-o adoratie aproape sacra.

Surprins intr-o noapte in curtea sa,Ion este ucis ,cu sapa.Chiar si in ultimele clipe de viata ,prin mintea sa se derulau momente ale existentei sale trecute...incheindu-se tot cu "glasul mintului"..."si-i paru rau ca toate au fost degeaba si ca paminturile lui vor ramine ale nimanui".

Putem afirma cu certitudina ca Ion este un personaj printre pesonaje,deoarece o impresionat o multime de persoane prin iubirea uriasa ,mitologica pentru pamint.Prin Ion se evidentiaza un pesonaj de referinta in literatura romina ,care va suscita mereu noi introspectii in adincimile fiintei umane.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Romana

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.