Persoana si activitatea lui Mesia dupa Pentateuh

5x puncte

categorie: Religie

nota: 9.44

nivel: Gimnaziu

În fruntea textelor mesianice ale Vechiului Testament stau celebrele cuvinte ,,vrăjmășie voi pune între tine și între femeie, între sămânța ta și sămânța ei. Acela va sfărâma capul tău și tu vei mușca călcâiul Lui". Aceasta e cea mai veche profeție mesianică. Prioritatea cronologică îi este contestată de unii, iar caracterul mesianic al textului trecut cu vederea de alții. Dar ideea mesianică ia f[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Persoana si activitatea lui Mesia dupa Pentateuh

În fruntea textelor mesianice ale Vechiului Testament stau celebrele cuvinte ,,vrăjmășie voi pune între tine și între femeie, între sămânța ta și sămânța ei. Acela va sfărâma capul tău și tu vei mușca călcâiul Lui". Aceasta e cea mai veche profeție mesianică. Prioritatea cronologică îi este contestată de unii, iar caracterul mesianic al textului trecut cu vederea de alții. Dar ideea mesianică ia ființă odată cu căderea omului. Această viziune clară a adevărului o are omul încă de la început. Dumnezeu, în care credea Adam, ar fi rămas fără prestigiu dacă deodată cu prăbușirea nu i-ar fi sădit omului în suflet și nădejdea într-un ajutor. Expresia bucuriei la nașterea primului copil mărturisește că protopărinții noștri s-au dus cu gândul la Omul făgăduit de Dumnezeu. Conștiința clară a unei vieți noi este înfiptă și în gândul lui Lameh, care ,,născând prunc" spune că îl va mângâia de muncă și de truda mâinilor.
,,Vrăjmășie voi pune între tine și între femeie". Pronumele ,,tine" se referă la șarpe, cel mai înțelept dintre toate vietățile câmpului. Biblia se gândește la un anumit șarpe, la un șarpe șiret și diplomat, pe care capitolul 3 îl pune într-un raport de egalitate cu bărbatul și în unul de superioritate intelectuală față de femeie. În Vechiul Testament șarpele de aici e numit uneori diavol (ex. Înțelepciunea lui Solomon). În Noul Testament ,,șarpele cel vechi" se cheamă: satana, diavol, balaurul cel mare care înșeală pe toată lumea (Apocalipsa 12).
Din comentariile Sf. Ioan Gură de Aur, a Fericitului Augustin și a altora reiese că tradiția vede în șarpe un instrument. În cărțile lor găsești adevărate rezumate ale învățăturii despre îngerul rebel. Sf. Augustin spune că ceea ce se spune despre șarpe se referă la acela care a lucrat prin șarpe. Cei mai mulți teologi merg pe această interpretare. De aici rezultă că șarpele a fost real, dar a reprezentat pe diavol. Cine e femeia din versetul 15? Femeia e Eva, iar sămânța ei sunt urmașii Evei, omenirea întreagă. Unii văd aici o femeie a viitorului, pe Maria, iar prin sămânța ei înțeleg un om al viitorului, pe Iisus, fiul Mariei. Mulți ar dori ca femeia să fie Eva și Maria totodată, Eva în sens literar, Maria în sens spiritual. Contextul nu admite să ne gândim decât la Eva. ,,Sămânța" exprimă descendența femeii. Folosindu-se la plural acest cuvânt, el este interpretat ca însemnând copii. Prin această interpretare Mântuitorul făgăduit nu-i exclus, el este doar unul din mulțimea de urmași ai femeii Eva. ,,Sămânța șarpelui" sunt șerpii ca urmași ai acestei reptile, care reprezintă însă colectiv răul din lume, iar individual pe diavol.
În partea a doua a frazei, obiect de discuție e pronumele ,,acela". În textul nostru pronumele e la singular și atunci determină pe un individ. Traducerea Septuagintei s-a gândit la un bărbat al viitorului, iar Vulgata în traducere îl referă la femeie. Însă pronumele ,,hu" se referă la sămânță, nu la femeie.
O greutate o prezintă și verbul ,,a sfărâma". El a fost tradus și cu noțiunea de ,,a mușca", nu numai pentru că acest dublu înțeles al verbului exprimă mai potrivit poziția între cei doi vrăjmași ci pentru că aceasta este ideea versului: șarpele poate mușca numai partea inferioară a corpului omenesc, picioarele, mușcătură care nu e totdeauna mortală cum e cazul cu sfărâmarea capului. Sfărâmarea capului indică așadar nimicirea totală a vrăjmașului, câtă vreme mușcarea călcâiului indică numai un succes parțial. Din cele expuse rezultă clar structura profetică a versetului. Convingerea despre mesianismul acestui verset o avea și Sf. Pavel, căruia textul îi servește drept bază pentru Romani 16, 20, unde în loc de ,,sămânța femeii" Sf Pavel spune ,,domnul păcii". Din perspectiva textului de la Romani, textul de la Facere primește următoarea tâlcuire: urmașul femeii e de origine divină, șarpele indică pe satana, iar războiul inițiat la Facere 3, 15 sfârșește cu o victorie totală în favoarea ilustrului urmaș al femeii. Cu acest înțeles a trecut și în Sf Tradiție. Abia târziu de tot conținutul mesianic al versetului a fost contestat de unii, majoritatea admițând însă caracterul lui mesianic. Rezultatul este deci următorul: în decursul vieții ei, omenirea are de luptat cu răul, sub toate formele lui; în sfârșit printr-un celebru urmaș al ei va ieși învingătoare din lupta în care vrăjmașul Satana, agresorul permanent al omului își apără cu îndârjire sfera sa de interese. Astfel avem în această sentință divină ceea ce cu tot dreptul se numește Protoevanghelia sau prima veste bună.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Religie

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.