Persoana juridica

3x puncte

categorie: Drept

nota: 8.22

nivel: Facultate

Se cunoaste opinia precum ca dezvoltarea si crearea notiunii de persoana juridica se datoreaza dreptului roman . Notiunea s-a format treptat si a evoluat tot treptat , fara ca sa se foloseasca termenul de persoana juridica; in perioada regalitatii se foloseste denumirea de "persoana morala" .O definitie acceptata a persoanei juridice, in vremea noastra: persoana juridica reprezinta un subiect cole[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Persoana juridica

Se cunoaste opinia precum ca dezvoltarea si crearea notiunii de persoana juridica se datoreaza dreptului roman . Notiunea s-a format treptat si a evoluat tot treptat , fara ca sa se foloseasca termenul de persoana juridica; in perioada regalitatii se foloseste denumirea de "persoana morala" .O definitie acceptata a persoanei juridice, in vremea noastra: persoana juridica reprezinta un subiect colectiv de drept, adica un colectiv de oameni, care, respectand cerintele legale de fond si de forma pentru constituirea sa, este titular de drepturi subiective si obligatii civile.

Insa definirea notiunii de persoana juridica ca un subiect colectiv de drept estre contoversata de catre unii cunoscatori in drept,considerand ca aceasta definitie nu acopera realitatea deoarece o persoana fizica care infiinteaza o societate cu raspundere limitata ca asociat unic,in conditiile legii aceasta asociatie este persoana juridica, dar nu are nimic comun cu colectivitatea . In acest sesn au aparut si s-au dezvoltat o serie de teorii ( teoria fictiunii, teoria nihilista, teoria colectivitatii colective, teoria realitatii, s.a.)

Potrivit prevederilor Decretului nr. 31/1954, "persoana juridica este orice organizatie care are o organizare de sine statatoare si un patrimoniu propriu afectat realizarii unui anume scop in acord cu interesul obstesc".Pentru dreptul civil persoana juridica este un subiect colectiv de drept, adica un colectiv de oameni, care intrunind conditiile legii, este titular de drepturi subiective si obligatii civile. Aceasta notiune de persoana juridica s-a nascut in cadrul dreptului privat, in general in a celui civil, dar ea este utilizata si de alte ramuri de drept.

In prezent denumirea de persoana juridica este legala in sensul ca este utilizata de lege conform Decretului nr.31/1954. Insa, pentru a explica aceasta notiune, in doctrina juridica s-au formulat 2 teorii : teoria fictiunii si teoria realitatii.Profesorul Mircea Djuvara aprecia ca este de esenta persoanei juridice reunirea laolalta a mai multor oameni care, in vederea atingerii unui anumit scop, pun in comun un anumit capital si activitatea lor.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Drept

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.