Persecutiile contra crestinilor - cauzele si desfasurarea lor pana Ia imparatul Comodus

5x puncte

categorie: Istorie

nota: 9.88

nivel: Liceu

Persecutiile indurate de crestini din partea paganilor au fost multe si grele. Numarul lor este socotit de obicei dupa imparatii romani perAZsecutori. Lactantiu socoteste sase, Sulpiciu Sever, noua, Fericitul Augustin si Paul Orosiu, zece, dar ele au fost mai multe.
De la Traian (98-117) pana la Deciu (249-251), crestinii au fost urmariti si persecutati pe baza unei dispozitii oficiale, pro[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Persecutiile contra crestinilor - cauzele si desfasurarea lor pana Ia imparatul Comodus

Persecutiile indurate de crestini din partea paganilor au fost multe si grele. Numarul lor este socotit de obicei dupa imparatii romani perAZsecutori. Lactantiu socoteste sase, Sulpiciu Sever, noua, Fericitul Augustin si Paul Orosiu, zece, dar ele au fost mai multe.
De la Traian (98-117) pana la Deciu (249-251), crestinii au fost urmariti si persecutati pe baza unei dispozitii oficiale, provizorii si marginite, numita rescript, care se aplica intr-o cetate sau regiune.
De la Deciu pana la sfarsitul domniei lui Diocletian (285-305), crestinii au fost persecutati pe baza unei dispozitii generale data de imparat, numita edict, valabila in tot Imperiul, ceea ce a dus la perseAZcutia generala a crestinilor.

in genere, la crestini nu se cautau si nu se condamnau anumite crime prevazute si pedepsite de legile in vigoare, ci doar calitatea si numele lor de crestini , pentru nume, spune Sf. Iustin Martirul, Apologia I-a, 4. Interesa, deci, nu crima sau vina, ci numele insusi: nomen ipsum, nomen cristianum, Aİconfessio nominis, non examinatio criminis damnatur>> - AİmartuAZrisirea numelui, nu examinarea vinei se condamna>> (Tertulian, Apologeticum II, 3, 11; Scorpiace, IX-X).
1. Primul imparat persecutor e socotit Nero (54-68). Predecesorul sau, Claudin (41-54), a luat o masura contra iudeilor, in anul 49, alungandu-i din Roma pentru ca se certau intre ei pentru persoana lui Hristos (Suetoniu, Vita Claudii, 25, 4). Masura a atins indirect si pe crestini.

Prima persecutie sangeroasa a fost in anul 64, sub Nero care a invinuit pe nedrept pe crestini de incendierea Romei, din 19 iulie 64, ca sa scape de furia multimii. Persecutia a fost de o cruzime inspaimantatoare. Istoricul Tacit spune ca a suferit o multime imensa de crestini - ingens multitudo (Annales, XV, 44).
Dupa traditia crestina, au murit la Roma, ca martiri, Sfintii Apostoli Petru si Pavel, dupa toata probabilitatea in anul 67.
Unii scriitori crestini cred ca Nero a dat un decret prin care interAZzicea crestinismul, concretizat in formula:

Aİnon licet esse vos>> - Aİnu va e permis sa existati>>, numit AİInstilutum Neronianum>> (Tertullian, Apologeticum, II, 4).
2. Sub imparatul Domitian (81-96) persecutia incepe iarasi. Una din cauzele persecutiei a fost refuzul crestinilor de a plati Aİfiscus judaicus>>, adica impozitul perceput de la iudei, dupa daramarea temAZplului din Ierusalim, in anul 70, crestinii declarand ca ei nu sunt evrei.

Au pierit in aceasta persecutie, in anul 95, persoane nobile, intre ele si unele rude ale imparatului, ca varul sau, Flavius Clemens si sotia acestuia, Flavia Domitilla, precum si fostul consul Acilius Glabrio.
Dupa traditie, a suferit si Sfantul Evanghelist Ioan, fiind exilat in anul 96 in insula Patmos, unde a scris Apocalipsa. Stirea ca a fost adus la Roma si aruncat intr-un vas cu ulei fierbinte, din care a scapat nevatamat, nu e verosimila.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Istorie

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.