Perpetuarea speciei - sisteme si modalitati de inmultire ale parazitilor

3x puncte

categorie: Biologie

nota: 9.71

nivel: Liceu

Diviziunea binara reprezinta diviziunea celulei in doua parti, cu mitoza (ex. Paramecium). 2. Diviziunea multipla (sau schizogonie): diviziunea celulei in mai mult de doua parti, cu mitoza. (ex. Plasmodium prima parte a ciclului evolutiv). 3. Diviziunea prin inmugurire: formarea unui mugure sau a mai multor muguri din celula mama. La Metazoarele inferioare 1. Inmugurirea reprezinta formarea unui [...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Perpetuarea speciei - sisteme si modalitati de inmultire ale parazitilor

Diviziunea binara reprezinta diviziunea celulei in doua parti, cu mitoza (ex. Paramecium). 2. Diviziunea multipla (sau schizogonie): diviziunea celulei in mai mult de doua parti, cu mitoza. (ex. Plasmodium prima parte a ciclului evolutiv). 3. Diviziunea prin inmugurire: formarea unui mugure sau a mai multor muguri din celula mama. La Metazoarele inferioare 1. Inmugurirea reprezinta formarea unui individ nou prin inmugurirea unei parti continand tesuturile organismului parental. Exemplu: Cnidari (hidre, meduze); Anelide etc.

2. Sciziparitatea este formarea de doi sau mai multi indivizi noi, rezultati din fragmentarea oganismului initial. Fiecare din indivizii nascuti pin sciziparitate isi pot regenera partile lipsa, pentru reconstituirea unui oganism complet. Heterogamia este absenta la sporozoare. 3. Conjugarea - are loc intre doi indivizi diferiti, prin alipirea lor producandu-se schimburi de material nuclear si citoplasmatic (fecundare reciproca). Acest mod de reproducere sexuata este raspandit la protozoarele ciliate.

Doi indivizi se unesc prin regiunea "gurii" stabilind intre ei o legatura directa. Macronucleul degenereaza in timp ce micronucleul fiecaruia se divide de doua ori, cu reducerea la jumatate a numarului de cromozomi (meioza). Din cei 4 nuclei haploizi astfel formati in fiecare individ, trei degenereaza. Al 4-lea se divizeaza la randul sau in doi nuclei, dintre care unul este imobil sau a(TM)EUR, iar altul mobil sau a(TM),, care migreaza in individul vecin. Se produce astfel fecundarea nucleului a(TM)EUR de catre nucleul a(TM), al partenerului, dupa care cei doi indivizi, diploizi din nou, se separa. In final, urmare a unor serii de diviziuni nucleare, dintr-un individ se obtin 4 indivizi noi.

La Metazoare Individul nou format prin reproducere sexuata provine dintr-o celula initiala unica numita zigot. La randul sau, zigotul povine, din unirea a doua celule reproducatoare numite gameti. La toate metazoarele, gametii masculi sunt numiti spematozoizi (a(TM),) sau gameti femeli numiti ovule (a(TM)EUR). Gametii a(TM),, spermatozoizii- sunt produsi de gonadele sau de glandele genitale masculine - testicule. Sunt celule foarte mici si mobile, avand cap, gat si coada (flagel) care da mobilitatea. La nematode, crustacee, insecte, spermatozoizii executa miscari amiboide fiind lipsiti de flagel (coada).
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Biologie

CAUTA REFERAT

TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.