Permanenta transformare a personajului realist in raport cu mediul social-politic

5x puncte

categorie: Romana

nota: 8.47

nivel: Gimnaziu

El infrunta multe greutati, nimeni nu crede in potentialul lui, de exemplu: Aglae il priveste cu austeritate, vazind in el inca un posibil pretendent la averea lui C. Giurgiuveanu, ea nu este increzuta in cariera pe care baiatul se stradueste sa si-o faca:”medicina cere ani multi,cheltuiala, intretinere. Un orfan trebuie sa-si faca acolo repede o cariera, san u cad ape capul altuia”, p[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Permanenta transformare a personajului realist in raport cu mediul social-politic

El infrunta multe greutati, nimeni nu crede in potentialul lui, de exemplu: Aglae il priveste cu austeritate, vazind in el inca un posibil pretendent la averea lui C. Giurgiuveanu, ea nu este increzuta in cariera pe care baiatul se stradueste sa si-o faca:”medicina cere ani multi,cheltuiala, intretinere. Un orfan trebuie sa-si faca acolo repede o cariera, san u cad ape capul altuia”, prin ce il jigneste pe Felix:”Vai ce spui tanti Aglae. Felix nu cade pe capul nimaui,reprosa Otilia.”.

Inca o problema a baiatului devine insusi Otilia, chia din prima noapte in aceasta casa sta sub semnul visului si alimaginii fetei:”Prin minte i se perindeau toate intim plarile din cursul acestei seri caudate,figura spina a batrinului, scarile scirtiitoare, chipurile din odae.”. Procesul de transformare si adaptare a lui Felix la noua societate decurge foarte rapid:”Cu timpul Felix se obisnui cu libertatea… care contrasta cu rigoarea vietii lui de pina acum… Libertatea ii risipise timiditatea si-i daduse sentimentul valorii lui personale… Astepta cu nerabdare sa se deschida universitatea, pentru a se pune cu aprindere pe munca, voia sa-si faca o cariera solida cit mai curind.”, aici el apare ca un matur independent, dornic de-a infrunta greutatile vietii.

Plecarea Otiliei la Paris cu Pascalopol il deznajduieste, insa el nu renunta la cariera, esecul in dragoste il maturizeaza, el intelege ca intr-o societate degradata in esentile ei morale dragostea nu mai poate fi un sentiment pur,casatoria devinind o afacere pentru supravietuire. Felix insusi “se casatori intr-un chip care se chiama stralucit, si intra prin sotie, intr-un cerc de personalitati influente.”. adoliscentul de odinioara,care credea in dragoste si cinste, devine ca toti ceilalti care il inconjoara. “sa-mi fac o educatie de om. Voifi ambitios, nu orgolios.”, anume ambitiile il ajuta sa se remarce pe plan professional.

Din toate cele spuse mai sus, reiese ca dezamagirea si suferintele iubirii nu-l deprima, ce din potriva il otelesc, luciditatea il directioneaza catre intelegerea faptului ca societatea este degradata din cauza puterii pe care o are banul, si ca nu exista alta sansa de supravietuire decit adaptarea totela la regulile ei.
Inca un personaj realist care sufera o transformare asemanatoare cu cea a lui Felix, este Rusanda Ciubotaru din nuvela “Frunze de dor” de Ion Druta. Din text , putem afla ca Rusanda se afla “la virsta inbobocirii dragostei”, si ca ea este legata firesc si trainic de viata satului . Dar asemanarea Rusandei cu Felix , este doar prin aceea ca ambii sunt intelectuati, si aici se sfirseste asemanarea.

Rusanda intelegind diferenta dintre tarani si intelectuali, devine invatatoare. Scriitorul da un sens profund transformarii Rusandei in profesoara; el afirma ca este vorba de” un mecanism foarte adinc ascuns, pe care l-as numi discreditarea valorilor”. “Dumneata nu prea esti bun de invatator, dar uite noi te facem, in schimb dumneata toata viata ai sa tii minte ca noi te-am facut invatator… Si uite in felul acesta atit a fost framintata aceasta lume cu discreditarea valorilor reale , incit mai fiecare din noi nu si-a trait viata pe care ar fi vrut s-o traiasca, n-a facut ceea ce ar fi vrut s-o traiasca, n-a facut ceea c ear fi vrut sa faca in viata lui si ar fi fost capabil s-o faca, dar n-a facut, admitem ca nici n-a iubit pe cel pe care ar fi vrut sa-l iubeasca…”

Rusandra n-a avut niciodata vre-un gind meschin referitor la noua sa profesie, ca n-are nici o vina, vina este a istorie a careia roata se dovedeste si in cazul Rusandei, fatala. Chiar,, smulsa” din tagma taramilor, ea mai crede ca ramine alaturi de Gheorghe; chiar cind discuta cu invatatorul Pinzaru, dar diferenta este enorma intre tarani si intelectuali, noul nu poate sta alaturi de vechi. Societatea a mai schimbat un om. Rusanda ca si Felix renunta la dragoste pentru cariera. Amareala ,,Frunze de dor” vine de la adevarul ca priminirile sociale au influentat puternic personajul, determinindu-l sa-si tradeze chiar si dragostea.

Un alt personaj realist care trece prin transformare este Apostol Bologa din romanul ,,Padurea spinzuratilor” de Liviu Rebreanu. El prezinta intelectualul ce traieste o drama de constiinta, un tragic conflict interior declansat de sentimental datoriei de cetatian, ce-I revine din legile statului austro-ungar si apartenenta la etnia romaneasca. Tatal il educa ca pe un patriot: ,,ca barbat sa-ti faci datoria sis a nu uiti niciodata ca esti roman.”, avind aceasta structura educationala, copilul evolueaza cu o baza de prinxcipii solide. Ca student la facultatea de filozofie, cu sufletul plin de indoieli, cauta certitudini in stiinta, care crede ca ii poate oferi ,,un adevar absolut”.

Isi formuleaza aici citeva principii asupra vietii, eticii, considerind ca ,,omul singur nu e cu nimic mai mult de cit un vierme” si ca numai ,,colectivitatea organizata devine o forta constructive”. Transformarea lui Apostol din intellectual in soldat a fost accelerata de dragoste, si anume de logodnica sa, care dorea sa-l vada ca erou, cu pieptul plin de medalii, dar pe de alta parte de conceptia sa ca ,,numai razboiul e adevaratul generator de energii” sustinind ideia ca ,,razboiul este adevaratul izvor de viata sic el mai ficace element de selectiune. Numai in fata mortii pricepe omul pretul vietii si numai primejdia ii oteleste sufletul”,dar foarte curind el se inseala in propriile conceptii formate pina atunci, el se clatin in constiinta sa si isi da seama ,, ce ridicol am fost cu conceptia de viata”, ce ramine numai ,,o formula neroada” de care cum se rusineaza. El dizerteaza, dar este prins si condamnat la moarte. Aceasta transformare lui Apostol Bologa ia costat viata, si iar este de vina mediul social-politic.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Romana

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.