Peritonita

7x puncte

categorie: Medicina

nota: 10.00

nivel: Facultate

Constitutia speciala a zonei genitale feminine este de asa natura incat face ca vaginul sa comunice prin intermediul cavitatii uterului si al lumenului trompelor cu cavitatea peritoneala si cu toate ca aceste organe intermediare creeaza bariere impotriva infectiilor, permite uneori transmiterea unei infectii din vagin (gonococica sau de alta natura) la peritoneu.Aceasta poate aparea la persoanele [...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Peritonita

Constitutia speciala a zonei genitale feminine este de asa natura incat face ca vaginul sa comunice prin intermediul cavitatii uterului si al lumenului trompelor cu cavitatea peritoneala si cu toate ca aceste organe intermediare creeaza bariere impotriva infectiilor, permite uneori transmiterea unei infectii din vagin (gonococica sau de alta natura) la peritoneu.Aceasta poate aparea la persoanele tinere absolut nevaccinate contra infectiilor, dupa primele contacte sexuale, daca in timpul acestor contacte li s-a transmis un germene patogen (genococ, cocobacil, de obicei) sau dupa efectuarea unor manevre septice ale cavitatii uterine (in scop avortic, diagnostic sau terapeutic).

Din lupta dintre germenii patogeni patrunsi in peritoneu si elementele de aparare a organismului, existente in tesutul reticuloendotelial de pe suprafata peritoneului si a marelui epeplon, rezulta lichidul purulent care caracterizeaza peritonita. Acest lichid contine mari cantitati de toxine eliberate de catre germenii patogeni.
Toxinele irita pe de o parte peritoneul, determinand o reactie peritoniala dureroasa si pe de alta parte, intra prin resorbtie in circulatie determinand fenomenele toxice caractristice peritonitei. Germenii patogeni se inmultesc, se raspandesc si in restul cavitatii peritoneale creand peritonita generalizata.

2. Examenul radiologic pe gol poate evidentia pneumoperitoneulsub forma de imagini clare, semilunare, situate sub diafragma, imagini hidroaerice in ocluzia intestinala, calculi biliari sau urinari radioopaci, umbra unui abces sau a unei mase tumorale.
Pentru diagnostic sunt utile si punctia abdominala precum si peritoneoscopia. Se punctioneaza in zona mata si daca se extrage lichid se confirma peritonita (in mod normal nu se extrage lichid din cavitatea peritoneala).
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Medicina

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.